CEO’lar İç İletişim Hakkında Ne Düşünüyor?

HARVARD BUSINESS REVIEW-BAŞAK TECER Dünyanın en prestijli Halkla İlişkiler Enstitülerinden biri sayılan CIPR’nin İç iletişim araştırma sonuçları üst yönetimin iç iletişim algısı hakkında kayda değer bilgiler veriyor. İç iletişimin kurumlardaki gerçek değeri ve verimliliğini saptamak için CIPR ekibi aslında 40 CEO ile görüşmeyi hedefledi. Ancak zaman kısıtlaması nedeniyle çalışmaya 14 CEO ve 89 iç iletişim uzmanını dahil…

Details
İş Yerinde Çatışmanın Bedeli Ağır. Peki Ne Yapmalı?

HARVARD BUSINESS REVIEW /BAŞAK TECER CPP tarafından yayımlanan İnsan Kaynakları Dünya Raporu kurumlarda çatışmanın maliyeti üzerine çarpıcı veriler sunuyor. 2018 yılı Mayıs ayında Avrupa ve Amerika’da yapılan araştırmaya tam gün çalışan 5 bin kişi katılmış. Bu rapora göre çalışanların yaklaşık yüzde  85’i işyerinde çatışmayla bir şekilde karşı karşıya kaldıklarını belirtmişler. Bu çalışanların yüzde 29’u ise çatışma durumuyla sık sık…

Details
Dijital ortamda daha etkin iletişim için öneriler

HARVARD BUSINESS REVIEW -BAŞAK TECER Sizce dünyada bir günde ortalama kaç adet e-posta gönderiliyordur? 294 milyar Facebook’ta 60 saniyede kaç yorum yapılıyordur? 510.000 civarında…. Peki Whats App’ta günde 55 milyar civarında mesaj gönderildiğini biliyor muydunuz? Milyarca mesajın, gereksiz enformasyonun içinde adeta boğuluyoruz…. Geçenlerde işe alım konusunda danışmanlık yapan bir profesyonelin Linked-in’deki bir gönderisi dikkatimi çekti.…

Details
Mesele Geribildirim Kültürü Oluşturmak

HARVARD BUSINESS REVIEW TÜRKİYE –BAŞAK TECER En son ne zaman çevrenizden biri size bir meydan okumada bulundu? Eski Google çalışanlarından Kim Scott Qualtrics X4 Europe 2018’deki  How to be Kick Ass Boss isimli konuşmasında yöneticisi Shelly’den bahsediyor ve şöyle diyor: “O söyleyene kadar konuşmalarımın her üç cümlesinde bir ‘mmm, mmm,mmm ‘ deyip durduğumun farkında bile…

Details
İşyerinde dalkvaukluk

HARVARD BUSINESS REVIEW TÜRKİYE-BAŞAK TECER Günümüzde bir kişisel zayıflık olarak algılanan dalkavukluk, Osmanlı İmparatorluğu Dönemi’nde çalışma yönetmeliği ve hatta fiyat tarifesi olan bir meslek sınıfıydı. Ve dalkavukların yüzüne vurmak, ona tokat atmak gibi aşağılayıcı birçok davranışın bedeli devlet tarafından belirleniyordu. Dalkavuk anlamına gelen İngilizcedeki ‘sycophant”’ kelimesi Antik Yunan’da ise daha çok ispiyoncu muhbir anlamında kullanılıyordu.…

Details
Sesinizi değil, sözünüzü yükseltin….

HARVARD BUSINESS REVIEW-BAŞAK TECER Muhabirlik hayatıma resmi olarak adım attığım ilk yer haftalık bir ekonomi dergisiydi. Henüz üniversitede öğrenciydim ve part-time olarak çalışıyordum. İlk haberimi yazıp derginin editörüne gönderdim. Yaklaşık yarım saat sonra editörüm odasından hızla çıktı ve elindeki kağıtları yüzüme savurarak bana bağırmaya başladı. Bu şekilde yazmaya devam edersen gazeteci olma hayalini rafa kaldırabilirsin!…

Details
İş Hayatında İstemli Körlük (Willfull Blindness)

HARVARD BUSINESS REVIEW TÜRKİYE- BAŞAK TECER Willfull Blindness aslında hukuksal bir terimdir. Kişilerin içine düştükleri yanlış bir eylemin sorumluluğundan veya hukuki sonuçlarından kurtulabilmek adına, kendilerini bilinçli olarak gerçeklerin farkına varamayacakları bir pozisyonda tutarak sorumsuz kalmaya çalışmaları durumudur. Willful Blindness: Why We Ignore the Obvious at Our Peril kitabının yazarı ve Willfull Blindness ( İstemli körlük) …

Details
Hangi becerilere sahip olanlar geleceğin iş dünyasında var olabilecek?

Başak Tecer/Harvard Business Review Türkiye   Geleceğin iş dünyası üzerine yazdığı iki kitabıyla Financial Times tarafından ödül alan Fütürist Martin Ford  TED Talkstaki konuşmasında makinelerin tahmin edilebilir işleri kolayca yapabileceğini söylerken aynı zamanda yakın gelecekte kendimizi güvende sandığımız avukatlık, muhasebe, hesap uzmanlığı  hatta gazetecilik gibi birçok farklı yetenek gerektiren meslek sahiplerinin bile tehlike altında olduğunun…

Details
Yöneticilerin İnsan Kaynakları İle İşbirliği Neden Önemlidir?

  HARVARD BUSINESS REVIEW TÜRKİYE/ BAŞAK TECER Müslüman Mahallesi’nde Salyangoz Satan Şirketler makalemde büyük guru Peter Drucker’ın “Kültür stratejiyi kahvaltıda yer” cümlesinden esinlenmiş ve İnsan Kaynakları uygulamalarına eleştirel bir bakış getirerek kurum kültürünü anlamanın organizasyonel gelişim faaliyetlerinin içselleştirilmesi açısından çok kritik olduğundan bahsetmiştim. Bu yazımda ise kulağımı tersten tutup yönetim desteğinin gelişimdeki öneminden bahsetmek istiyorum. Organizasyonel gelişim açısından bakıldığında…

Details
Müslüman Mahallesinde Salyangoz Satan Şirketler

HARVARD BUSINESS REVIEW TÜRKİYE-BAŞAK TECER İnsan Kaynakları’nın organizasyonel gelişim adına yaptığı birçok faaliyet maalesef müslüman mahallesinde salyangoz satmaya benziyor. Çoğunlukla yurtdışından kopyalanan tasarımlar (Yetenek ve Performans Sistemleri, Oryantasyon Programları vb) kurumun ruhuyla örtüşmeyince emek ve harcanan paralar da doğal olarak boşa gidiyor. Bunu, üzerimize yakışmadığı halde moda olduğu için giydiğimiz kıyafetlere benzetiyorum ben. Hani derler…

Details
İletişime farklı bir bakış

HARVARD BUSINESS REVIEW TÜRKİYE- BAŞAK TECER Elinize bir steteskop alıp insanların kalbine dokunduğunuzda onların endişelerini, kaygılarını, üzüntü ve acılarını hissedebileceğinizi hayal edin.  Kalp aktivitenizin değişimlerinde çekilen EKG’nin duygusal iniş çıkışlarımızın da gösterebildiğini…Örneğin; kızgın bir yöneticimiz bize bağırarak konuştuğunda kalbimizde yarattığı duygusal fırtınaları kağıda dökebildiğimizi bir düşünün. Kalp atışımızın hızlanması, nefes alamaz hale gelişimiz ve ellerimizin…

Details
Tüm dünyada güven krizi kapıda!

Tüm Dünyada Güven Krizi Kapıda! HARVARD BUSINESS REVIEW /BAŞAK TECER   Küresel bir iletişim firması olan Edelman 28 ülkede 33 binin üzerinde katılımcıyla yaptığı Güven Barometresi isimli araştırmanın 2017 yılı sonuçlarını açıkladı. Güven Endeksi bir ülkenin hükümet, iş, medya ve STK’lara (Sivil Topum Kuruluşları)  olan güveninin ortalamasını ifade ediyor. Edelman araştırma sonuçlarına göre her yıl için bir başlık belirliyor.…

Details
Performans Görüşmesini karne havasından çıkarın.

HARVARD BUSINESS REVIEW /BAŞAK TECER Yöneticiliğe henüz adım attığım dönemde çalıştığım kurumda performans sistemi yeni yapılanıyordu. Bir danışman şirketle anlaşma yapılmış ve sistemin uygulanmasına yönelik yöneticilere eğitim verilmişti. Bu eğitim sistemin nasıl uygulanacağına değindiği gibi etkin bir performans görüşmesinin nasıl yapılması gerektiğini de anlatıyordu. Bu esnada ben daha önce pek de tanımadığım bir ekiple görüşme…

Details
Sosyal Zekâ İş Hayatımızın Neresinde?

  HARVARD BUSINESS REVIEW TÜRKİYE BAŞAK TECER Son derece hedef odaklı, oldukça disiplinli ve azimli bir yöneticim vardı.  Onun olduğu departmanda hedefler mutlaka yakalanırdı. Ancak tek bir sorun vardı. Onunla çalışanlar en geç iki yıl içerisinde ayrılıyorlar ve o buna bir türlü anlam veremiyordu. İnsanlar hedefi yakalayıp para kazandıkları halde onu neden terk ediyorlardı? Güçlü…

Details
Oryantasyon Programınızı daha verimli hale nasıl getirirsiniz?

  HARVARD BUSINESS REVIEW /BAŞAK TECER   Araştırmalar yeni bir işe başlayan her 4 çalışandan birinin bir yıl içinde işten ayrıldığını ortaya koyuyor. Personel devirdaimini olumsuz etkileyen faktörlerin başında ise; çalışanın iş yerine adaptasyonu esnasında yaşadığı sorunlar, potansiyelini ortaya koyamaması ve/veya bu konuda yeterince destek alamaması geliyor. Adayın uyum sağlamasına yardımcı olma amaçlı ortaya koyulan…

Details
Performans Yönetim Sistemleri neden başarısız oluyor?

HARVARD BUSINESS REVIEW -BAŞAK TECER CEB tarafından 1358 kurumda yapılan araştırma sonuçlarına göre yöneticilerin yüzde 95’i Performans Sistemlerinden memnun değil. Sistemleri üretmede başrol oynayan İnsan Kaynaklarının yüzde 90’ı da değerlendirmelerin doğru bilgiyi vermediklerini söylüyor. Sizce haksızlar mı? 1980’li yıllarda General Electric’in Ceo’su Jack Welch tarafından ortaya koyulan sistemde performanslar 1 ila 5 arasında kademelendiriliyor ve…

Details
Zaafiyet değil, ihtiyaç meselesi…

Bir eğitimde katılımcılardan biri sohbet arasında benim yöneticimin zaafları çok fazla Başak Hanım dedi… -Ne gibi? -Mesela her işe karışmak istiyor, her konuda söz sahibi olmak… -Her konuda derken? -Bana göre tabi . -Peki hangi konuda bir örnek verseniz? -Gönderilecek bir mailin içeriğine dahi karışabildiği oluyor. -Başka? -Benim haberim olmadı diye en ufacık konularda bile…

Details
Müşteri Odaklılık Mı, İnsan Odaklılık Mı?

  Harvard Business Review/ Başak Tecer Sene 2012, 12 yıldan bu yana üyesi olduğum dijital TV kanallarından birinden bir gün bir telefon aldım: “Annenizin vefatı nedeniyle iptal ettirdiğiniz üyeliğinizle ilgili receiver’ın kartını 1 hafta içinde bayilerimizden herhangi birine teslim etmezseniz cezai şartı olarak 365 TL ödemeniz gerekmektedir.” Şaşkın bir ses tonuyla cevap verdim. “Annemin evini acı…

Details
Veri analisti olun

  İK’nın Gizli Gücü: Veri Analistleri Harvard Business Review/Başak Tecer  Kurumunuzda çalışanlara hangi anketleri uyguluyorsunuz? Çalışan memnuniyeti, kurumsal aidiyet, iç iletişim anketi vs vs… Hangi ERP sistemini kullanıyorsunuz ve çalışanlarınızla ilgili hangi verilere sahipsiniz?  Performans değerleri, işe -giriş çıkış saatleri, özlük hakları bilgileri, sosyo-demografik özellikleri (yaş,cinsiyet, eğtiim vb) vs vs… Peki elinizde birçok veriye sahip…

Details
Doğru Soruları mı Soruyorsunuz?

HARVARD BUSINESS REVIEW-Başak Tecer Dinlemek kadar güçlü sorular sorabilmek de etkin bir iletişimci ve yönetici olmakta en kritik becerilerden biri. Gazetecilik eğitimi almış ve mesleğin içinde yirmi yıla yakın var olmuş biri olarak bana bugün ”Bu deneyim size ne kazandırdı?” diye sorsanız vereceğim ilk yanıt: Güçlü soru sormak, olur. Soru sormak, zihnimizin belli bir algoritmik…

Details
İkna Mühendislerinin 9 özelliği

1- Grupta olma istekliliği yüksek: Etkili iknacılar sosyalleşmeyi ve bulundukları ortama katılım göstermeyi severler. Grup içinde olma isteğinin artması, kişinin farklı kişilerin bakış açılarını duyma ve beden dilinden sözsüz sinyalleri alma becerisini de arttırır. Zira her bir yeni iletişim; beynimizde yeni nöron zincirlerinin oluşmasını, ilişki kurarken de birbirleriyle hızla bağlantı kurmasını sağlar. 2- Kendini tanıma:…

Details
Stratejik İç İletişim İçin 10 İpucu

1.Etkileşimi optimize edin. Mesajlarınızı her türlü hedef kitlenize erişecek şekilde farklı medyalar üzerinden verin. Mesajınız sadece e-mail veya afişlerde kalmasın. Kurum içinde konuşulan, davranışlarla gösterilen ve yaşanır hale getirin. 2. Kısa ve anlaşılır mesajlar verin. Verdiğiniz enformasyon hedef kitlenizin ihtiyaçlarına uygun şekilde tasarlanmış; kısa ve net olsun. Akılda kalmasını istediğiniz anahtar kelimelerinizi belirleyin. 3. Beş duyuya hitap…

Details
İletişime Sekte Vuran 6 Kritik Hata

Harvard Business Türkiye /Başak Tecer Bazen bazı davranışları düzeltebilmenin yolu hata haritamızı keşfetmekten geçer. Neyin nasıl iyi yapılacağını bilmemize rağmen hatalarımızı fark etmemek, öğrendiklerimizi hayata geçirmemizi de engeller. Zira alışkanlıklarımıza hızla dönme eğilimi taşırız. Nörobilimciler kişiliğin oluşumunu BBC İnsan Beyni Belgeseli’nde bir buğday tarlasına benzetiyor ve şöyle diyor:  “Çocuklar iyi ya da kötü bir deneyim…

Details
İç iletişiminiz stratejik mi?

  İç iletişiminiz stratejik mi? /Harvard Business Review -Başak Tecer Günlerden cuma ve mesai saatinin bitmesine çok az kalmıştı. Şirketimizde genel müdür değişikliği olacağını biliyorduk. Çünkü eski genel müdürümüz bir üst pozisyona terfi etmişti. Kimin yeni genel müdür olacağına da emindik. Genel müdürlük koltuğu için sürekli aynı isim konuşuluyordu. İnsan Kaynakları’ndan az önce gelen memo…

Details
Söz Hakkı İstiyorum!

Söz Hakkı İstiyorum! “İş süreçlerini nasıl düzeltebileceğimizi biliyorum. Her seferinde aynı hataları yapıp duruyor, gereksiz prosedürlerle uğraşıyoruz. Bu da bize zaman kaybettiriyor. Elbette para da.” Peki, bunu yöneticinizle konuşsanıza dediğimde yüzüne acı bir gülümseme yayıldı. “Konuşmak mı? Biz kim oluyoruz ki? Bizim aklımız ermez. Biz, bize verilen işleri yapmakla yükümlüyüz. Fazlasına gerek yok.” “Nereden biliyorsunuz?”…

Details
İkna ve Liderlik

Başak Tecer/ Harvard Business Review Birçok yönetici ikna etmenin en önemli liderlik becerilerinden biri olduğunu düşünmüyor. Ama gerçek liderler bunu bilmekle kalmayıp, hem kişisel hem de profesyonel hayatlarında uyguluyor. Bu noktada aklıma, Steve Jobs’ın hayatını konu alan yönetmenliğini Joshua Michael Stern’in yaptığı Jobs filmi geliyor. Filmin başlangıç sahnesinde Jobs, 2001 yılında, Apple’ın büyük salonunda tüm ekibe iPod’u anlatıyor.…

Details
Hikâye Anlatan Liderler

Hikâye Anlatan Liderler Bu başlığı atarken kırk kere düşünmedim desem yalan olur. Zira ‘’bana hikaye anlatma deriz” ya anlatana inanmadığımız durumlarda. Ancak bu yazıdaki niyetim tam tersi. Size liderlikte hikâye anlatmanın gücünden bahsedeceğim. İngilizcede Story Telling olarak geçen konu, bir süredir ciddi olarak ilgimi çekiyordu ve bu konuda bir gün bir müşterimden masal anlatıcısı Judith Malika Liberman’ın TEDX…

Details
Şirketinizdeki Güç Dengesi

Şirketinizdeki Güç Dengesi Bozulduğunda Ne Yapmalısınız? “Lobby” kelimesi İngilizcede; “hol, koridor ve kulis” anlamına gelir. Amerika’da eskiden Temsilciler Meclisi ve Senato üyeleri kongre koridorlarında dolaşır ve buralarda “lobi” adı verilen bir grup meydana getirirlermiş. Buradaki amaç hükümetler tarafından verilen kararları etkilemekmiş. Peki, bu hükümet; bir kurum, bir şirket olduğunda “lobi” ne anlama geliyor? Yönetimin politikalarını…

Details
Kurumunuz Sosyal Olarak Zeki mi?

Kurumunuz Sosyal Olarak Zeki mi? Sosyal zekadan bahsediyorum. Sağ beyinlerin revaçta olduğu bir yüzyıla girdiğimizin farkında olmak, bence kurumların en büyük ihtiyacı. Peki, nedir bu kurumsal sosyal zeka? Sosyal açıdan zeki bir firmada ne vardır, ne yoktur? Ortak değer ve inançlar: Şirketinizde tabelalara astığınız değerleri İK ve birkaç yöneticiyle birlikte mi belirlediniz? Yoksa tüm çalışanlarınızı…

Details
Kurumunuzun İletişim Dili

Kurumunuzun İletişim Dili İletişim tarzınız kurumunuzun performansını etkileyen en önemli unsurların başında geliyor. Ve bu tarzı belirleyen iki temel dinamik var: Güven ve iletişim becerisi. Bu ikisi arasındaki korelasyon da iletişim tarzımızı ortaya çıkıyor. İletişim tarzlarını şöyle sıralayabiliriz: Yok sayan: Bu iletişim tarzında taraflar arasında herhangi bir güven olmadığı gibi taraflarda iletişim becerisi de bulunmaz. Bu…

Details
Geribildirimin Stratejisi

Geribildirimin Stratejisi “Eleştiriye açık olmalıyız” cümlesini etrafımızda birçok kişiden duymuşuzdur. Oysa eleştiri, teknik olarak bir yorumdur ve kişisel bakış açısına dayalı olduğu için de kişide bir farkındalık yaratmaz. Sizlerle bazı cümleler paylaşacağım. Okuduğunuzda hangisi kulağa daha anlamlı gelecek bir bakın. “Seninle çalışmak çok keyifli.” “Seninle çalışırken gösterdiğin işbirlikçi ve çözüm odaklı yaklaşımların, tecrübe ve bilgini…

Details
Performansı Değerlerle Yönetmek

Performansı Değerlerle Yönetmek Bir kurumda performansı doğru tanımlamanın iş sonuçlarına etkisi kaçınılmaz. Bu konuda Balanced Score Card, 6 Sigma, toplam kalite yönetimi gibi çeşitli yöntemler var. Bu yazının konusuysa, hizmet sektöründe uygulanan sıra dışı bir performans yönetim sistemi. Performansı tanımlarken rakamlarla ifade edilen hedefleri belirlemek işin belki de en kolay kısmı. Zira hedefler, somut ve ölçülebilir hale getirilebiliyor. Oysa…

Details
Kurum İçi Motivasyon Kültürü Yaratmak

Kurum İçi Motivasyon Kültürü Yaratmak Motivasyon, yıllar boyunca birçok davranış bilimcinin incelediği ve birçok kuramın öne sürüldüğü, iş hayatı için oldukça önemli bir kavram. Daniel Pink, Drive isimli kitabında ödül ve ceza sistemlerinin artık neden işe yaramadığını açıkça ortaya koyuyor. Yıllarca satış ekibi yönetmiş biri olarak, sadece prim sistemine endeksli bir iş modelinin zamanla nasıl bir çan…

Details
Huyuna Göre Geribildirim

Huyuna Göre Geribildirim Kurum içinde iletişimi ve performansı arttırmada geribildirim vermenin önemi konusunda sanırım herkes hem fikirdir. Geribildirimi verirken kullandığımız teknikler bir yana, farklı kişilere, farklı geribildirim yaklaşımı da getirmek gerekiyor. Sizlere gerek yöneticilik yaptığım dönem, gerekse danışmanlık tecrübem boyunca sıklıkla kullandığım bir yöntemden bahsedeceğim. NLP’de (Neuro Linguistic Programming) meta programlar olarak da geçen, beynimizin bir nevi yazılımları…

Details
Şirketiniz Terör Eşiğinde mi?

Şirketiniz Terör Eşiğinde mi? Şirketiniz içinde kararlar nasıl alınıyor?  Karardan kastım;  yeni bir fiyat politikası, ürün veya hizmetin revizyonu ya da uygulanmaya başlayacak yeni bir kalite yönetim sistemi olabilir. Konu,  şirketinizde araçların kime tahsil edileceği ya da ofisin nereye taşınacağı olabileceği gibi, ofisinizin ne renge boyanacağı da olabilir. Ya da satın alma ve birleşme sürecinde…

Details
Takım Olmak Neden Bu Kadar Zor?

Takım Olmak Neden Bu Kadar Zor? İçinizden değil diyorsanız, takım olduğunu hisseden mutlu azınlıktan olduğunuzu söyleyebilirim. Zira çeyrek asırı bulan iş hayatım bana, takım olmanın aslında ne denli zor olduğunu öğretti. İşim gereği profesyonellerle yaptığım saha çalışmaları ve eğitim ortamlarında söz hakkı verdiğimde kişilerin dile getirdikleri söylemler de bu deneyimimi pekiştirdi. Takım çalışmasının engellerinden biraz…

Details
Çatışabiliyor musunuz?

Çatışabiliyor musunuz? Bir eğitmen ve danışman olarak bu yazıma ilham veren şey; kurumlarda sıklıkla fark ettiğim ve sonu bir yere varmayan çatışmaların varlığına dair gözlemlerim. Kısır döngü diye tabir ettiğimiz, negatif duyguların anlamsızca ve enerji yok edecek şekilde yükseldiği iletişim beceriksizliği. Çatışmayı kavga ile karıştıran,  anlamlı bir sonuç üretme niyetinden ve amacından son derece uzak…

Details
Kurum İçerisinde Yabancılaşma Nasıl Olur?

Kurum İçerisinde Yabancılaşma Nasıl Olur? Yabancılaşma kavramıyla gazetecilik okurken üniversitede tanıştım. Rahmetli toplum bilim hocamız Prof. Ünsal Oskay anlatmıştı. Doksanlı yılların başıydı. Çocuklar kapitalist sistem her yerde insanları yabancılaşmaya itecek ve bundan yirmi yıl sonra insanlar toplumlarına, işyerlerine hatta ailelerine bile yabancılaşacaklar demişti. O dönem henüz iş hayatına girmemiş biri olarak bunu pek de anladığımı…

Details
Takdir Etmek Bu Kadar Zor mu?

Takdir Etmek Bu Kadar Zor mu? Kendinizi bazen takdir edilme ihtiyacı içerisinde bulduğunuz oluyor mu? Siz elinizden gelenin en iyisini yaptığınız ve harika işler çıkardığınız halde? İç referansı yüksek biri olarak, yani kendi iç tatminimi bir işi iyi yapmakta öncelik almama rağmen, zaman zaman bunun yeterli olmadığını görüyor ve hissediyorum. Zira her insan gibi benim…

Details
Fırtınalı Denizde Gemiyi Limana Nasıl Getireceksiniz?

Fırtınalı Denizde Gemiyi Limana Nasıl Getireceksiniz? 27 Mayıs 1999 sabahı işe geldiğimde hayatımın dönüm noktalarından birini yaşayacağımın farkında değildim. Satış ekibiyle her gün yaptığımız rutin toplantılardan birini yapıyorduk. Birdenbire siren sesleri duyduk ve acil yardım ekibinin sedyeyle genel müdürümüzün odasına girdiğini fark ettik. Tansiyonu 27’ye çıkan ve komaya giren genel müdürümüzü bir hafta sonra kaybettik.…

Details
Karizmatik misiniz?

Karizmatik misiniz? Karizma ve ilişkili kelimelerle ilgili Google’da hiç arama yaptınız mı? Yaptığınızda konuya ne denli farklı ve eril (erkeksi) yaklaşımlar olduğunu fark edeceksiniz. Bakın bu konuda Wikipedia ne demiş: Karizma (Antik Yunanca: Χάρισμα “Tanrı bağışı, vergisi”), olağanüstü çekiciliği olan liderlerin kendisine ve kişiliğine, yandaşlarınca yakıştırılan büyüleyici güç ve yetenek. Bu liderler siyasal ve dindışı çevrelerden çıkabileceği gibi dinsel kişiler de olabilir.…

Details
Diktatörler bir lider midir?

Diktatör ve lider, kavramsal olarak birbirinden oldukça farklı olsalar da onları takip eden ve dediklerini yapanlar aslında lider ya da diktatörleri yaratırlar. Öncelikle kavramlara bir göz atalım. Türk Dil Kurumu’nda Diktatör kelimesi: “Bütün siyasi yetkileri kendinde toplamış bulunan kimse veya zorba “ olarak geçerken Lider için: “Önder, şef ya da bir partinin veya bir kuruluşun…

Details
İnsanlar neden susar?

İNSANLAR NEDEN SUSAR?  Harvard Business Review  Başak Tecer  Susmak, insanoğlunun çok sık gösterdiği bir davranış  sayılmaz bence. Genelde konuşmayı severiz. Ve susmayı sanki bir yenilgi ve sessiz bir kabulleniş gibi görürüz toplum olarak. Yanılıyor muyum? Susmaktan kastım;  çevremizde gerçekleşen olaylara karşı sessiz kalmayı tercih etmek ya da buna kendini mecbur hissetmek olduğu gibi aynı zamanda…

Details
İnsanlar patronlarını terk eder!

İnsanlar şirketleri değil, patronlarını terk eder! Yazar: Janine Schindler  Unutmayın ki bugünün dünyasında başarı, bireylerin tek başına gerçekleştirdiği performansa değil, liderlik ettikleri kişilerden aldığını bütünsel performansa dayalıdır. Peki ya insanların, birlikte çalıştıkları insanlar sayesinde ekstra yol katettiği bir ortam yaratmak için bugün siz ne yapıyorsunuz? Liderlik ettiğiniz kişilerden istediğiniz sonuçları alabildiğiniz bir ortam yaratmak için…

Details
İş başka arkadaşlık başka mı ?

İŞ BAŞKA ARKADAŞLIK BAŞKA MI?  Harvard Business Review Başak Tecer  Profesyonel olmak lazım cümlesini sıkça duymuşuzdur iş hayatında. Çok yakın arkadaşlık kurduğumuz kişiler aynı zamanda iş arkadaşımız, yöneticimiz olabilir. Ya da tam tersi iş arkadaşlarımız sonradan dostlarımız haline de dönüşürler. İş hayatım boyunca bu konuda birçok örnek yaşadım ya da tanık oldum. Bir de son…

Details
Ya yetenek değilseniz?

YA YETENEK DEĞİLSENİZ?  Harvard Business Review  Başak Tecer Türk iş dünyası, Batı menşeili kavram ve kuramları hızla alıp, içselleştirmeden uygulamayı pek seviyor. Özellikle iş dünyası dergileri tarafından lanse edilen bu kavramlar,  hızla kopyalanıp, kurum içindeki insan kaynakları politikalarına yerleştirilmeye başlanıyor. Bence bunlardan biri de yetenek yönetimi. İngilizcede “talent management” olarak geçen kavram, 1997 yılında Mc Kinsey tarafından…

Details
Koltuk sevdası

KOLTUĞUNUZ MU SİZİ SİZ Mİ KOLTUĞUNUZU TAŞIYORSUNUZ?  Harvard Business Review  Başak Tecer  Bazı koltuklar yöneticileri, bazı yöneticiler koltukları taşırlar bence. Ne dersiniz? Çalıştığım gazetede yeniden yapılanma adı altında yapılan ağır operasyondan birçok kişinin ciddi ölçüde etkileneceğine emindim. Bela geliyorum demişti çünkü büyük resmi görebilen birileri için. Artık bizim bir üst basamağımızda koltuk savaşları başlamıştı. Ne…

Details
Çalışanlarınızı nasıl motive edebilirsiniz?

Çalışanları başarmak için en çok motive eden 9 şey Sabah uyandığınızda güne başlamak için sizi teşvik eden tutku nedir? Bu tutkuyu işinizde de yaşıyor musunuz? Birisi size, sizi başarıya yönlendiren şeyin ne olduğunu sorsa cevabı açık ve net olur muydu? İnsanları başarı için motive eden şey herkes için farklıdır, kendine özgüdür. Birçok kişi bunun “para”…

Details
Kurum kültürünü nasıl anlarız?

Çeyrek  asırı geçen iş hayatım boyunca birçok firmayı ziyaret ettim, abartısız beş binden fazla  profesyonelle toplantı yaptım. Ve yüzlerce  farklı kurumla, birkaç ülkede iş yaptım. Pratikte yaşadığım bu deneyimi, teorik bilgiyle de birleştirince;  kurumlarda tabelalarda kalan “Biz, müşteri odaklıyız” ya da “ en büyük önceliğimiz insan” gibi içi boş cümlelere artık güler, geçer oldum. Zira bir…

Details
Neden herkes yönetici olamaz?

Neden herkes yönetici olamaz? İlk defa yönetici olduğumda yıl 1997 ve ben 26 yaşındaydım. Sabah Dergi Grubu’nun parladığı yıllardı. Ve ben yıldız satışçı olarak hangi dergi bana verilse reklam satış ciro rekorları kırıyordum. Bu başarım, yönetimin de dikkatini çekti ve bana 6 kişilik bir ekibi yönetme fırsatı verildi. Hayatım birden bire değişmişti. Her işi kendi…

Details
Güçlü yönlere odaklanmak

Yılın sonuna gelirken bu sene daha da fark ettiğim ve uygulamaya geçirmek için ciddi anlamda çaba sarf ettim bir nevi bir felsefeden bahsedeceğim. Aslında Martin Seligman tarafından Amerika’da pozitif psikoloji kavramı olarak da ortaya koyulan yeni bir akım bu. Kısa bir açıklama yapmak gerekirse pozitif psikoloji Zayıf yönlere değil, güçlü yönlere odaklanan Güçlü yönlerden elde…

Details
Oryantasyon Programları neden başarısız olur?

Oryantasyon Fransızca kökenli bir kelime olup, Yönlendirme Uyumlama Eğitme Anlamına gelir. Bu durumda hayatmızda birçok şeye  uyumlanmaya çalıştığımızı söyleyebiliriz. Zira bir değişim söz konusudur ve biz gerçekte bu değişime adapte olmaya çalışırız. Doğduğumuz andan başlayan bu süreç aslında hayatımız boyunca da çeşitli şekillerde devam eder. Hatta doğum bile bu dünyanın fiziksel koşullarına uyumlanmaya çalışmaktır. Okul,…

Details
Haydi toplanalım!

Haydi toplanalım!   Toplantı yapma kültürü bir milletin iş yapma biçimi hakkında ciddi ipuçları veriyor bence. Yurtdışında çalışmış ve Alman bir patronla iş yapmış biri olarak bu konuda çok yolumuz olduğunu biliyorum. Nerden mi? Bana gelen toplantı taleplerinden, profesyonel hayatım boyunca yaptığım toplantılardan… Aşırı sonuç odaklı bir millet olduğumuzdan “ haydi toplanalım” mantığında, hazırlıksız bir…

Details
Takım çalışması mucizesi

John Maxwell’den bir makale, anlam çevirisi yapılmıştır. “Harika bir takımın gücünü kullanın, mümkün olduğunu anladığınızda hayal ettiğinizin üzerinde şeyler başaracaksınız.” 27 yıldan daha uzun bir süre önce, bir Amerikan Kolej takımı bahislerde yenilemez görülen, favori Sovyet takımını yendi ve bunun üzerinden çok geçmeden 1980 Kış Olimpiyatlarında altın madalyayı kazandı. Sports Illıstrated takımın altın madalyaya koşması…

Details
Etkin iletişimcilerin 5 alışkanlığı

Performansım E-Dergi’de her ay, yurtdışından takip ettiğimiz bir makale, bir uygulama ya da uluslararası trendleri sizin için okuyor ve yorumluyoruz. Birebir çeviri yapmaktan ziyade aslında anlam üzerinde durarak hazırladığımız bu makale, ekim sayımızda yer aldı. Kaçırmış olanlar için sitemizde de yayınlıyoruz. KAYNAK : FORBES MAGAZINE/Susan Tardanico Etkin iletişimcilerin 5 alışkanlığı   Büyük liderlerin iyi bir…

Details
Farklı roller iletişim kurma şeklimizi nasıl belirliyor?

  “Bir koçun rolü kişilerin gerçekten arzu ettikleri sonuçlara ulaşabilmeleri için gerekli kapasitelerini sürekli geliştirmek üzere kişiler ve gruplararası ilişkiler yaratmaktır. Robert Hargrove Bir koç danışanıyla nasıl iletişim kurar? Mentorun iletişim kurma şekli nasıldır? Peki bir yöneticinin astlarıyla iletişim kurma şekli nasıldır? Bu üç farklı rol bizi etkileşimlerimizde nasıl farklılaştırır? Bunların cevabını vermek için önce…

Details
İş yaşamında kelebek etkisi

Oldum olası aynılıklardan sıkılan biri oldum. Hep aynı işleri yapmak ruhumu öldürür. Sanırım bu yüzden hem çok gezdim, hem de çok farklı işler yaptım… Özünde yapmak istediğimi hep bildim aslında sadece işyeri isimlerim değişti. Ne mi yapmak istedim? İçinde yaratıcılık içeren, benim de katkım olan ürün ve hizmetleri satmak ve pazarlamak… Öğrenmek ve öğretmek.. Ve…

Details
İyi bir satış yöneticisinin huyları

İYİ BİR SATIŞ YÖNETİCİSİNİN HUY KALIPLARI Her iyi satışçı iyi bir satış yöneticisi değildir. İyi bir satış yöneticisi aynı bir orkestra şefi gibidir. Birçok enstrümanı çalan müzisyenden harika bir melodi çıkmasını sağlar. O bir liderdir.   EKİBİNİ TANIR VE ONLARA İNANIR..   Satış yöneticisinin ekibinin karakteristik özelliklerini ve yaşam biçimini, çevre koşullarını bilmesi onları anlaması…

Details
Karne zamanı yaklaşıyor!

En son çalıştığım firmada bir gün,  insan kaynakları departmanından bir duyuru geldi. “Bundan böyle Performans Yönetim Sistemi’ne geçiyoruz ve bu konuyla ilgili eğitime davetlisiniz. …… cumartesi günü…. düzenlenecek eğitime katılımınızı rica ederiz.” Bu duyurudan son derece memnun olan yöneticilerden biriydim. Zira değişim ve farklı uygulama beni her zaman heyecanlandırmıştır. Eğitimde; bir eğitim firmasınının uzmanıyla birlikte,…

Details