Karizmatik misiniz?
Karizma ve ilişkili kelimelerle ilgili Google’da hiç arama yaptınız mı? Yaptığınızda konuya ne denli farklı ve eril (erkeksi) yaklaşımlar olduğunu fark edeceksiniz. Bakın bu konuda Wikipedia ne demiş:
Karizma (Antik Yunanca: Χάρισμα “Tanrı bağışı, vergisi”), olağanüstü çekiciliği olan liderlerin kendisine ve kişiliğine, yandaşlarınca yakıştırılan büyüleyici güç ve yetenek. Bu liderler siyasal ve dindışı çevrelerden çıkabileceği gibi dinsel kişiler de olabilir. “karizma” sözcüğü ile “karizmatik” sıfatı bazı otorite, iktidar ve meşruluk biçimlerinin nitelenmesinde kullanılır.
Karizmanın kişinin tabiatında olduğuna katılıyorum. Bazı insanlar girdikleri ortama yaydıkları enerjiyle doğal olarak bir etki yaratırlar bence. Bunun ne o kişinin fiziksel güzelliği, ne de bulunduğu konumla ilgisi vardır. Kişi tüm bunlara sahip olsa da, ortamda insanları etkileyemeyebilir çünkü. Sizce? Zaten eğer tam tersi olsaydı iyi fiziğe ve önemli koltuklara sahip olan insanlar etraflarında kolayca iz bırakabilirlerdi. Öyle olmuyor değil mi? Bir kişi sadece belli ayrıcalıklara sahip olduğu için karizmatik olmuyor. Sonsuz yetkilerle donatılmış bir yönetici olmanız, sizin karizmatik olmanız için yeterli olur mu sizce? Karizma, aynı zamanda bir liderlik özelliğidir. İnsanlar sizin söylediklerinizi dört kulak dinliyor, sizin gibi düşünme ve hatta davranma konusunda bir eğilim gösteriyorlarsa karizmanız olduğundan bahsedebiliriz.
. Hayatınızda karizmatik olarak nitelendirdiğiniz kaç kişi var mesela?
Karizmatik olmak öğrenilebilir mi?
Öğrenilir mi emin değilim. Ben anlatayım siz karar verin isterseniz….
Bu konuda size birkaç sorum olacak.
Soru 1- Hayatınızda ne olursa olsun asla vazgeçmeyeceğiniz ilkeleriniz neler?
Ne demek bu şimdi dediyseniz kendimden birkaç örnek vereyim. Sadece para kazanmak için bir şey yapmam. Para kazanmanın hayatımdaki önemini bilirim. Ama bu eylemi hiçbir zaman sadece para kazanmak için yapmam. Örneğin faydalı olmayacağımı düşündüğüm bir işi yapmam. Ya da başkalarına haksızlık yapıldığını hissettiğim hiçbir durumu görmezden gelmem. Yani bana dokunmayan yılan bin yaşasın demem. Beni tanıyan herkes bu ilkelerimi bilir ve bu ilkelerimi uyguladığımı görürler. Şimdi size soruyorum. Ya sizin ilkeleriniz neler?
Soru 2- Kendinizi hangi büyük amaç için feda edersiniz?
Bu benim hayatım boyunca üstünde düşünüp ve bunu yapabilen insanlara hayran olduğum bir konu. Atatürk, Nelson Mandela, Gandhi, Che Guevera gibi… Benim sadece kızım için yapabileceğim bir gözü karalık, kendini adama…. Toplum için bir şey yapma konusunda kendi hayatından vazgeçme durumu.
Soru 3- Hayatınızda aldığınız en büyük risk neydi ve ne yaptınız?
Karizmatikler çok cesurdur. Akıl alıcı ölçüde.İkinci sorumda bahsettiğim liderler bunu yaptılar. Ama karizmatik olmak her zaman hayatınızı tehlikeye atmakla da ilgili değil elbette. Cesaret sanki birçok insanın yapamadıklarında da gizli. Mesela 2000 yılında bir anda kariyerimi geride bırakıp Güney Afrika’ya taşınma kararım birçok kişi için cesur bir davranıştı. Bana göre ise 2012’de 43 yaşındaki emekli paraşütçü Felix Baumgartner’in 36.500 mt’den dünyaya atlayışıydı.
Soru 4- Ne kadar doğal ve içten davranabiliyorsunuz?
İş hayatında başka, özel hayatta başka biriyim derler ya… Hiç anlamam. Kendisiyle barışık kişiler yani kendilerini olduğu gibi kabul edebilen kişiler; her ortam ve koşulda oldukları gibi, samimi ve içten davranışlar gösterirler. Siz bunu ne kadar başarabiliyorsunuz?
Dört soru sordum. Bu sorulara verdiğiniz yanıtların kalitesi sizi karizmatik olmaya bir adım daha yaklaştırabilir de, uzaklaştırabilir de…
Karizma, bence gerçekten insanın dokusunda olan bir koku ve ruhtur. Ve kesinlikle sahip olmayla gelişen değil, var olabilme becerisiyle ilerleyen bir duruştur. İşte tam da bu nedenle karizma; hayat yolunda elde edilen deneyimler ile bu deneyimlerden çıkarımlarımız ve kalbimizle aklımızın dansıyla oluşan bir renktir…Ve bunu başarabilen kişiler de karizmatiktir.
Şimdi soruyorum.
Siz karizmatik misiniz?
Başak Tecer
Önerilen Eğitimler: Lider yönetici, sosyal zeka, yönetimde duygusal zeka, NLP ile kişisel liderlik, ikna ve liderlik, beden dili, sunum teknikleri