1- Grupta olma istekliliği yüksek: Etkili iknacılar sosyalleşmeyi ve bulundukları ortama katılım göstermeyi severler. Grup içinde olma isteğinin artması, kişinin farklı kişilerin bakış açılarını duyma ve beden dilinden sözsüz sinyalleri alma becerisini de arttırır. Zira her bir yeni iletişim; beynimizde yeni nöron zincirlerinin oluşmasını, ilişki kurarken de birbirleriyle hızla bağlantı kurmasını sağlar.
2- Kendini tanıma: İkna bir miktar ego da gerektirir. Benliğimizin yansıma durumu olan ego; iknada kendi güçlü yönlerimiz, değer ve ilkelerimizi net bir şekilde tanımlamamız ve gelişim alanlarımızın da farkında olmamız anlamına gelir. Benliğinin farkında olan kişi, hem kendi benliğine hem de başkalarının benliğine de saygı duymayı öğrenir.
3- Güven sağlama: Güvenmediğimiz biri bizi ikna değil, ancak manipüle edebilir. Gerçek ikna, güven zemini üzerinde gerçekleşir. İkna becerisi yüksek kişi; bütünlüğü, iyi niyeti, konu hakkındaki uzmanlığı ve ortaya koyduğu iş sonuçlarıyla bizde gerçek anlamda bir güven sağlar.
4- Olumsuzluklara karşı hoşgörü ve azim: Bazen birini ya da birilerini ikna etmemiz yıllar sürebilir. Bu süreçte karşımıza engeller, sorunlar çıkabilir. İkna konusunda başarılı kişilerin en önemli niteliklerinden biri de; olumsuz durum ve zorlu insan ve koşullara karşı bir tür esneklik geliştirmeleri, duygusal bir denge yakalayabilmeleri ve başarma konusunda azimli olmalarıdır.
5- Mesajı etkin verebilme: İkna becerisi yüksek kişiler mesajı en kısa, net ve yalın haliyle verebilir ve enformasyonu kolayca hikayeleştirebilirler. Fazla ve detay bilgiyle alıcıyı yormazlar. Zira bir konu hakkında ne kadar bildiğiniz değil, karşınızdakinin onunla ne yapacağı onu ilgilendirir.
6- İletişimi çözmek: Her gelen mesaj aslında çözülmesi gereken bir şifre gibidir. Dünyayı algılarken her birimiz olay ve kavramları beynimize farklı şekilde anlamlandırarak kaydedederiz. Bu nedenle de benim için “buna değer” kavramıyla sizinki farklı şekilde filtrelenir. İknada ilk adım: güçlü sorularla karşı taraftan gelen mesajları deşifre etmektir ve bu iletişimde önemli bir beceri ve alışkanlıktır. “İçime sinmedi” diyen birine şunu sorun: Sinmedi derken?
7- Esneklik ve çözüm odaklılık: İnsanlar kolayca anlaştıkları ve sorunlara çözüm odaklı yaklaştıkları kişilerle birlikte olmak ve yaşamak isterler. Bu yaklaşım birisini ikna etmekte de önemlidir. Karşımızdaki kişiyi sorunlar karşısında rahatlatmayı, ona seçenekler sunmayı becerebiliyorsak onları daha kolay ikna etmemiz mümkün olur.
8- Kuvvetli ilk izlenim bırakma: İnsanlar tanışmalarının ilk 7 saniyesinde karşılarındaki kişiyi sevip sevmediklerine karar veriyorlar. Giyim tarzımız, duruşumuz, yüzümüzdeki gerçek ve içten bir gülümseme, sesimizin tonu ve vurgulamamızla ilk intibamız, verdiğimiz mesajı güçlendirmeli ve ikna etmeye çalıştığımız konudaki tutku ve heyecanımızı yansıtmalıdır.
9- Sosyal zeka: İkna mühendisleri farklı ortamlarda nasıl davranacaklarını, nasıl ilişki kuracaklarını ve kendilerini nasıl ifade edebileceklerini iyi bilirler. Ortamdaki duyguları koklayabilir, kendi duygularını da kolayca yönetebilirler. Nabza göre şerbet verebilmek sanılanın aksine -mış gibi yapmak gibi bir sahtelik içermez. Tam tersi karşı tarafa ve farklılığa duyulan bir saygının göstergesidir. İkna Mühendisleri dürüstlükle patavatsızlığı karıştırmaz, akıllarına geleni söylemeyi marifet saymazlar. Sözleri ve davranışlarıyla bulundukları ortamda yarattıkları etkinin bilincindedirler.
Kaynak: İkna Mühendisliği
Yazar: Başak Tecer