Kendinizi başkalarıyla kıyaslamak tehlikelidir.

Hayattaki en önemli şeyler dışsal değil, içseldir. Warren Buffett, “İnsanların nasıl davrandığıyla ilgili en büyük sorunun onların içsel mi yoksa dışsal bir skor kartına mı sahip olduklarıdır” der. İçsel skor kartınızdan memnunsanız size yardımcı olur. ” Buffett sık sık basit bir soru sorar: Sizin en kötüsü olduğunuzu düşünenlere rağmen dünyanın en iyi sevgilisi olmayı mı…

Details
Dijital ortamda daha etkin iletişim için öneriler

HARVARD BUSINESS REVIEW -BAŞAK TECER Sizce dünyada bir günde ortalama kaç adet e-posta gönderiliyordur? 294 milyar Facebook’ta 60 saniyede kaç yorum yapılıyordur? 510.000 civarında…. Peki Whats App’ta günde 55 milyar civarında mesaj gönderildiğini biliyor muydunuz? Milyarca mesajın, gereksiz enformasyonun içinde adeta boğuluyoruz…. Geçenlerde işe alım konusunda danışmanlık yapan bir profesyonelin Linked-in’deki bir gönderisi dikkatimi çekti.…

Details
İşyerinde dalkvaukluk

HARVARD BUSINESS REVIEW TÜRKİYE-BAŞAK TECER Günümüzde bir kişisel zayıflık olarak algılanan dalkavukluk, Osmanlı İmparatorluğu Dönemi’nde çalışma yönetmeliği ve hatta fiyat tarifesi olan bir meslek sınıfıydı. Ve dalkavukların yüzüne vurmak, ona tokat atmak gibi aşağılayıcı birçok davranışın bedeli devlet tarafından belirleniyordu. Dalkavuk anlamına gelen İngilizcedeki ‘sycophant”’ kelimesi Antik Yunan’da ise daha çok ispiyoncu muhbir anlamında kullanılıyordu.…

Details
Sesinizi değil, sözünüzü yükseltin….

HARVARD BUSINESS REVIEW-BAŞAK TECER Muhabirlik hayatıma resmi olarak adım attığım ilk yer haftalık bir ekonomi dergisiydi. Henüz üniversitede öğrenciydim ve part-time olarak çalışıyordum. İlk haberimi yazıp derginin editörüne gönderdim. Yaklaşık yarım saat sonra editörüm odasından hızla çıktı ve elindeki kağıtları yüzüme savurarak bana bağırmaya başladı. Bu şekilde yazmaya devam edersen gazeteci olma hayalini rafa kaldırabilirsin!…

Details
İş Hayatında İstemli Körlük (Willfull Blindness)

HARVARD BUSINESS REVIEW TÜRKİYE- BAŞAK TECER Willfull Blindness aslında hukuksal bir terimdir. Kişilerin içine düştükleri yanlış bir eylemin sorumluluğundan veya hukuki sonuçlarından kurtulabilmek adına, kendilerini bilinçli olarak gerçeklerin farkına varamayacakları bir pozisyonda tutarak sorumsuz kalmaya çalışmaları durumudur. Willful Blindness: Why We Ignore the Obvious at Our Peril kitabının yazarı ve Willfull Blindness ( İstemli körlük) …

Details
Hangi becerilere sahip olanlar geleceğin iş dünyasında var olabilecek?

Başak Tecer/Harvard Business Review Türkiye   Geleceğin iş dünyası üzerine yazdığı iki kitabıyla Financial Times tarafından ödül alan Fütürist Martin Ford  TED Talkstaki konuşmasında makinelerin tahmin edilebilir işleri kolayca yapabileceğini söylerken aynı zamanda yakın gelecekte kendimizi güvende sandığımız avukatlık, muhasebe, hesap uzmanlığı  hatta gazetecilik gibi birçok farklı yetenek gerektiren meslek sahiplerinin bile tehlike altında olduğunun…

Details
İletişime farklı bir bakış

HARVARD BUSINESS REVIEW TÜRKİYE- BAŞAK TECER Elinize bir steteskop alıp insanların kalbine dokunduğunuzda onların endişelerini, kaygılarını, üzüntü ve acılarını hissedebileceğinizi hayal edin.  Kalp aktivitenizin değişimlerinde çekilen EKG’nin duygusal iniş çıkışlarımızın da gösterebildiğini…Örneğin; kızgın bir yöneticimiz bize bağırarak konuştuğunda kalbimizde yarattığı duygusal fırtınaları kağıda dökebildiğimizi bir düşünün. Kalp atışımızın hızlanması, nefes alamaz hale gelişimiz ve ellerimizin…

Details
Sosyal Zekâ İş Hayatımızın Neresinde?

  HARVARD BUSINESS REVIEW TÜRKİYE BAŞAK TECER Son derece hedef odaklı, oldukça disiplinli ve azimli bir yöneticim vardı.  Onun olduğu departmanda hedefler mutlaka yakalanırdı. Ancak tek bir sorun vardı. Onunla çalışanlar en geç iki yıl içerisinde ayrılıyorlar ve o buna bir türlü anlam veremiyordu. İnsanlar hedefi yakalayıp para kazandıkları halde onu neden terk ediyorlardı? Güçlü…

Details
Keşkeler sana iyikiler bana kalsın!.

48 yaşında bir kadın hayal edin. Mutsuzluktan gözünün feri kaçmış, omuzları başkalarının benliğine yaptığı saygısızlıklarla çökmüş, yaşadığının bile farkında olmayacak kadar yorgun. Ömrünü neden sorusunun yanıtına cevap veremediği bir hayata, bir eşe kendini mahkûm etmiş ve tüm bunları sorgulamayı çoktan unutmuş. Toplumun kendisini koyduğunu sandığı bir hapishanede yatmış. Öyle uzun süre yatmış ki; dışarıdaki hayata…

Details
Zaafiyet değil, ihtiyaç meselesi…

Bir eğitimde katılımcılardan biri sohbet arasında benim yöneticimin zaafları çok fazla Başak Hanım dedi… -Ne gibi? -Mesela her işe karışmak istiyor, her konuda söz sahibi olmak… -Her konuda derken? -Bana göre tabi . -Peki hangi konuda bir örnek verseniz? -Gönderilecek bir mailin içeriğine dahi karışabildiği oluyor. -Başka? -Benim haberim olmadı diye en ufacık konularda bile…

Details
Doğru Soruları mı Soruyorsunuz?

HARVARD BUSINESS REVIEW-Başak Tecer Dinlemek kadar güçlü sorular sorabilmek de etkin bir iletişimci ve yönetici olmakta en kritik becerilerden biri. Gazetecilik eğitimi almış ve mesleğin içinde yirmi yıla yakın var olmuş biri olarak bana bugün ”Bu deneyim size ne kazandırdı?” diye sorsanız vereceğim ilk yanıt: Güçlü soru sormak, olur. Soru sormak, zihnimizin belli bir algoritmik…

Details
Çocuğunuza nasıl meslek seçebilirsiniz?

İlk adım özne siz değilsiniz. Özne çocuğunuz. Tam da bu nedenle mesleği o seçecek ve biz ancak yol arkadaşı olabiliriz. Peki bu adım ne zaman atılır? Kaç yaşındayken? Aslında çocukluk yaşlarından itibaren mesleğin temelleri şekillenmeye başlar. Ancak liseye geçiş dönemi bu konuda kritiktir. Türkiye TEOG isimli ve çocukları ergenlik döneminde bunalıma sokan bir yarışı içinde.Evlatları…

Details
İkna Mühendislerinin 9 özelliği

1- Grupta olma istekliliği yüksek: Etkili iknacılar sosyalleşmeyi ve bulundukları ortama katılım göstermeyi severler. Grup içinde olma isteğinin artması, kişinin farklı kişilerin bakış açılarını duyma ve beden dilinden sözsüz sinyalleri alma becerisini de arttırır. Zira her bir yeni iletişim; beynimizde yeni nöron zincirlerinin oluşmasını, ilişki kurarken de birbirleriyle hızla bağlantı kurmasını sağlar. 2- Kendini tanıma:…

Details
Daha kolay bir yaşam için 5 kural

Psikolojideki beş kuralı anlarsan çok daha kolay bir hayatın olur. Kendimiz ve başkalarının yaşadığı psikolojiyi anlamak hayatımızı çok daha mutlu bir hale getirir. Hepimiz geçmişimizde yaşadığımız deneyim ve etkileşimlerden kaynaklı kısıtlayıcı inançlarımızın, rahatlamamıza engel teşkil etmesinden dolayı acı çekiyoruz. Belki de hayatımızda birçok kez birçok kişi tarafından başaramadığımız söylendiği için kendimizi yetersiz hissettik veya başkalarının…

Details
İletişime Sekte Vuran 6 Kritik Hata

Harvard Business Türkiye /Başak Tecer Bazen bazı davranışları düzeltebilmenin yolu hata haritamızı keşfetmekten geçer. Neyin nasıl iyi yapılacağını bilmemize rağmen hatalarımızı fark etmemek, öğrendiklerimizi hayata geçirmemizi de engeller. Zira alışkanlıklarımıza hızla dönme eğilimi taşırız. Nörobilimciler kişiliğin oluşumunu BBC İnsan Beyni Belgeseli’nde bir buğday tarlasına benzetiyor ve şöyle diyor:  “Çocuklar iyi ya da kötü bir deneyim…

Details
Küçükken ne olmak isterdiniz?

Küçükken ne olmak isterdiniz? Küçükken ne olmak isterdiniz? Pilot? Asker? Futbolcu? Mimar? Öğretmen? Dansöz? Bugün yaptığınız işi hiç para kazanmasaydınız da yapar mıydınız? “Yapmazdım” dediğinizi duyar gibi oluyorum… “Yapardım” diyorsanız bu yazıyı  okumanıza gerek yok.. Yapmazdım diyorsanız: Size bir hikayem var! Ne olmak istiyordunuz? Bir hatırlayın. Sonra ne oldu? İnsanlar, size para kazanamayacağınızı mı söyledi?…

Details
Hayır Diyemeyenlerden Misiniz?

Hayır Diyemeyenlerden Misiniz? “Zamanının patronu olmak” isimli eğitimimde katılımcı arkadaşlardan sıkça duyduğum şey, yöneticim benden bir şey isteyince onu erteleyemem ki oluyor. Ona nasıl hayır diyebilirim ki? Hayır demeyi genel olarak bilmediğimizi düşünüyorum. Özellikle de söz konusu olan kişi yöneticimiz ya da çok sevdiğimiz bir kişi ise. Yanılıyor muyum? Siz de hayır deme konusunda sıkıntı…

Details
Ben bunu yapamam(mı)?

Ben bunu yapamam(mı)? Yaşadığımız deneyimler, beynimizde sürekli olarak algı filtreleri oluşturuyor. Her deneyim, beyin denilen bilgisayarımıza kaydedilirken üç temel süzgeçten geçiyor. “Korku, beklenti, tecrübe” Bu süzgeçler hem bizi yaşamın tehlikelerinden koruyor hem de yeni deneyimleri yaşamamızı engelliyor. Kaza yaptıktan sonra bir daha araba kullanamamak, acı veren sonuçlar yaşanmış bir ilişkiden sonra yeni bir ilişkiye girememek…

Details
Zamanınızın Patronu Musunuz?

Zamanınızın Patronu Musunuz? Ne kadar iddialı bir cümle değil mi? Zaman yönetimi eğitimi, profesyonellerin en çok aldığı eğitimlerden biridir. Ve eğitim esnasında “Hımm, şimdi anladım. Bundan sonra böyle yapacağım” denilerek sınıftan çıkılıp, hayatın karmaşasına geri dönülür genellikle. Oysa zamanı yönetebilmek için öncelikle zaman algımızı saptamak gereklidir. Zamanla ilgili birkaç varsayımdan bahsederek başlamak istiyorum. Kitap okumaya…

Details
Ruh Halinizi Nasıl Yönetebilirsiniz?

Ruh Halinizi Nasıl Yönetebilirsiniz? Ruh hali, kişinin yaşam performansını birebir etkileyen unsurlardan biridir. Yapılan araştırmalar, ruh halini etkin bir şekilde yönetebilenlerin iş hayatında daha başarılı olduklarını da ortaya koyuyor. Ruh halini yönetebilme becerisi aynı zamanda, iç motivasyonumuzu korumamız ve daha mutlu bir iş yaşamı sürdürebilmemizde de büyük etken. Peki, nedir bu ruh hali denilen şey?…

Details
Koçluk aslında nedir?

Koçluk aslında nedir? Bilgisayarımıza her gün onlarca dosya gelir. Bu durumda bilgisayarımız mevcut programları kullanarak bu dosyayı açabiliyorsa açar. Açamazsa bize 2 tane seçenek sunar. 1-      Mevcut programlardan hangisiyle açmamı istersiniz? 2-      Bu program mevcut değil, uygun program için internette gezinin.   Bana göre koçluk, işte tam da  bu internette gezinme yolculuğudur. Koçluk verenle danışman…

Details
Doğru Söyleyeni Neden Dokuz Köyden Kovarlar?

Doğru Söyleyeni Neden Dokuz Köyden Kovarlar? TV 8’de yayınlanan Survivor Yarışması’nı seyrediyor musunuz? Sanırım eğitmen alışkanlığıyla ben yarışma programlarına bayılırım. Zira yarışmalar, insanların bilinçaltı mekanizmalarını, korkularını ve içgüdülerini gözlemlemek için büyük fırsatlar sunar. Yalan söyleyenleri nasıl anlarız diye sormuştu danışmanlık yaptığım bir firmada patron. Çok zor dedim. Ama insanlar neden yalan söylerler tanımlayabilirim. Bu bir buzdağı gibidir…

Details
Dinliyoruz da Nasıl?

Dinliyoruz da Nasıl? “Ben onu kast etmemiştim?”, “Ya da sen öyle demedin ki?” cümlelerini ne kadar sıklıkla duyuyoruz gün içinde? İletişim konusunda uzman olma yolunda emin adımlarla yürüyen biri olarak artık etrafımdakileri daha iyi duyduğumu söyleyebilirim. Çünkü işitmeyi bırakıp dinlemeye başlayalı çok oldu. Dinlemek ve işitmek iki farklı olgudur. İşitmek daha çok fizyolojiktir; dinlemek ise…

Details
Öfkenin Dayanılmaz Ağırlığı

Öfkenin Dayanılmaz Ağırlığı Bu makalemin konusu: Öfke. Çünkü eğitimlerimde en sık duyduğum duygu bu. Nasıl mı? Ekrana farklı duygu ve ruh hallerinden oluşan bir slayt açar ve katılımcılara gördükleri ilk üç kelimeyi seçmelerini isterim. Sonra üstünde sohbet ederiz beraber. Bu uygulamayı şimdiye kadar en az 500 kişiyle yapmışımdır. Fena bir rakam değil sanırım. Ve bakın…

Details
Empati mi? O da Ne?

Empati mi? O da Ne? Empati nerdeyse iş hayatının klişe laflarından biridir. Empati becerisine sahip olmak önemlidir falan, filan. Oysa ne yazık ki çok az kişi aslında empati kelimesinin gerçek anlamını bilir ve doğru yerde ve şekilde başkalarına empati gösterir. Sözcüğün kökeni eski Yunanca’ya dayanıyor ve hissetme ve acı duyma anlamına gelen patheía kelimesinden türemiş.…

Details
Nasıl Konuşalım ki İnsanlar Dinlesinler?

Nasıl Konuşalım ki İnsanlar Dinlesinler? Az önce bir telefon konuşması yaptım ve tabiri caiz ise başım şişti. Neden sizce? Çünkü konuşan kişi benim dinleyip, dinlemediğimle hiç ilgilenmiyordu ve tek derdi anlatmaktı. Nezaketen dinlemeye çalışsam da adeta nefes alamadığımı hissettim, üstelik iliklerime kadar. Sizce kimi dinlemek bir kabus olur? Benim ilk sıramda şikayet edenler geliyor. Yaşadıkları…

Details
Geribildirimin Stratejisi

Geribildirimin Stratejisi “Eleştiriye açık olmalıyız” cümlesini etrafımızda birçok kişiden duymuşuzdur. Oysa eleştiri, teknik olarak bir yorumdur ve kişisel bakış açısına dayalı olduğu için de kişide bir farkındalık yaratmaz. Sizlerle bazı cümleler paylaşacağım. Okuduğunuzda hangisi kulağa daha anlamlı gelecek bir bakın. “Seninle çalışmak çok keyifli.” “Seninle çalışırken gösterdiğin işbirlikçi ve çözüm odaklı yaklaşımların, tecrübe ve bilgini…

Details
Çatışabiliyor musunuz?

Çatışabiliyor musunuz? Bir eğitmen ve danışman olarak bu yazıma ilham veren şey; kurumlarda sıklıkla fark ettiğim ve sonu bir yere varmayan çatışmaların varlığına dair gözlemlerim. Kısır döngü diye tabir ettiğimiz, negatif duyguların anlamsızca ve enerji yok edecek şekilde yükseldiği iletişim beceriksizliği. Çatışmayı kavga ile karıştıran,  anlamlı bir sonuç üretme niyetinden ve amacından son derece uzak…

Details
Ya kimse, sizi anlamıyorsa?..

Beni kimse anlamıyor dedi. Kim? diye sordum. Hiç kimse dedi. Peki seni hiçbir zaman hiçbir konuda kimse anlamadı. Bana bunu mu söylüyorsun? Yok canım elbette o kadar da değil dedi. Peki seni kimler hangi konuda anlamıştı? Annem mesela dedi. Sesimin tınısından ne hissettiğimi ne düşündüğümü anlar. Başka? En yakın arkadaşım dedi. Başka? Bazen yeni tanıştığım…

Details
Karizmatik misiniz?

Karizmatik misiniz? Karizma ve ilişkili kelimelerle ilgili Google’da hiç arama yaptınız mı? Yaptığınızda konuya ne denli farklı ve eril (erkeksi) yaklaşımlar olduğunu fark edeceksiniz. Bakın bu konuda Wikipedia ne demiş: Karizma (Antik Yunanca: Χάρισμα “Tanrı bağışı, vergisi”), olağanüstü çekiciliği olan liderlerin kendisine ve kişiliğine, yandaşlarınca yakıştırılan büyüleyici güç ve yetenek. Bu liderler siyasal ve dindışı çevrelerden çıkabileceği gibi dinsel kişiler de olabilir.…

Details
Tükendiniz mi?

TÜKENDİNİZ Mİ?  Harvard Business Review-Başak Tecer  Son günlerde kiminle konuşsam, işi bırakıp daha basit yaşayacağım bir düzen kurmak istiyorum. Bıktım ve yoruldum bu iş hayatının karmaşasından deyip duruyor. Dünyanın internet üzerinden en geniş iş dünyası iletişim ağı ve sosyal platformlarından biri olan Linkedin’de  biraz araştırma yaparsanız, birçok profesyonelin mevcut işi olduğu halde, yeni iş arıyorum…

Details
İş başka arkadaşlık başka mı ?

İŞ BAŞKA ARKADAŞLIK BAŞKA MI?  Harvard Business Review Başak Tecer  Profesyonel olmak lazım cümlesini sıkça duymuşuzdur iş hayatında. Çok yakın arkadaşlık kurduğumuz kişiler aynı zamanda iş arkadaşımız, yöneticimiz olabilir. Ya da tam tersi iş arkadaşlarımız sonradan dostlarımız haline de dönüşürler. İş hayatım boyunca bu konuda birçok örnek yaşadım ya da tanık oldum. Bir de son…

Details
Ya yetenek değilseniz?

YA YETENEK DEĞİLSENİZ?  Harvard Business Review  Başak Tecer Türk iş dünyası, Batı menşeili kavram ve kuramları hızla alıp, içselleştirmeden uygulamayı pek seviyor. Özellikle iş dünyası dergileri tarafından lanse edilen bu kavramlar,  hızla kopyalanıp, kurum içindeki insan kaynakları politikalarına yerleştirilmeye başlanıyor. Bence bunlardan biri de yetenek yönetimi. İngilizcede “talent management” olarak geçen kavram, 1997 yılında Mc Kinsey tarafından…

Details
Çok konuşuyoruz…

O kadar çok konuşuyoruz ki her yer gürültü içerisinde… Ben, ben nidaları arasında kayboluyoruz. Her kafadan bir ses çıkıyor ve herkes her şeyi biliyor sanki… Üstelik bizi dinlemediklerinde de sesi açıyoruz, sonuna kadar… Gürültüler arasında dolaşıyor ve sonra da içimizden konuşuyoruz. Ama neredeyse hiç susmuyoruz. Bir kısmımız da hiç konuşmuyor sanki. Onların iç sesleri  ne…

Details
Yardım istemek zor mu?

Uzun zamandır görüşemediğiniz halde bir arkadaşınıza ihtiyacınız olduğunda onu arayıp kolayca, sana işim düştü diyebilir misiniz? Ya da ben bu işi beceremiyorum, aklım ermedi diyerek yardım isteyebilir misiniz herhangi birinden? Hatta daha da ileri boyutunda bir konuda sizden yardım isteyen birine “ Sen, şu arkadaşımı ara, benim ismimi ver. O sana yardım eder” diyebilir misiniz…

Details
Yaşam, siyah beyaz bir film değildir..

Yaşam, siyah beyaz bir film değildir… Bu yazımda hayatımızın en büyük ve yanıltıcı mitlerinden biri olan “ Ya hep, ya hiç” mantığından bahsedeceğim. Gençliğimde farkında olmadan kendime yaşam felsefesi olarak seçtiğim ya hep, ya hiç mitimin aslında;  dünyaya siyah ya da beyaz gözlüğünden bakma hatası olduğunu fark ettim. Bu mitin; duygusal zeka konusunda yaptığım araştırmalarda…

Details
Motivasyon güçlendiren 17 yöntem

MOTİVASYON GÜÇLENDİREN 17 YÖNTEM   Kişisel motivasyon grafiğiniz inişli çıkışlı bir seyir izliyorsa hayatınızı ve alışkanlıklarınızı yeniden gözden geçirme vakti gelmiş demektir. İşte size kişisel motivasyonunuzu artırmak ve korumak için 17 yöntem… Kişisel motivasyonu artırmak ve korumak için 17 yöntem Yaşantımızdan memnun değil miyiz? Hayatımızda sürekli bir şeyleri erteliyor muyuz? Bir işe başlayacağımız gün bir…

Details
Kendi kendini motive edebilenler hakkında…

Kurumlar tarafından bir yetkinlik olarak tanımlanmaya başlanan ve bir üst basamağa geçmenin olmazsa olmazlarından olarak kabul edilen becerilerden biri de özmotivasyon . Yani kendi kendini motive edebilme becerisine sahip olma. Bu konuda hazırladığım bir eğitim için dünya tarihine geçen icat ve keşifler yapmış kişilerin hayat hikayelerini inceledim. Öz motivasyon becerisi yüksek bir kişi olarak kendi…

Details
Güçlü olmak üzerine…

Ne acayip bir konu değil mi güç? Herkese göre ne denli farklı ifadelendirmeleri var. Mesela kendinizi ne zaman gerçekten güçlü hissedersiniz? Çok paranız olduğunda mı? Ya da kayda değer bir kariyeriniz, ünvanınız olduğunda mı? Size kimse sen yapamazsın dediği halde yapabildiğinizde mi? Yoksa iradenizle gurur duyduğunuzda mı? Bunun gibi ne çok soru olabilir. Değil mi?…

Details
Kime güvenebiliriz?

Sağlıklı bir ilişkinin en temel unsurlarından biri güvendir. Güven değeri üzerine kurulmayan bir ilişki zaman içinde mutlaka çatırdar. Peki nedir bu güven? Eğitimlerde sıkça sorduğum bir sorudur: Sizin için güven ne demektir? Şimdi size soruyorum: Sizin için güven ne demektir? Hayatınızda güvendiğiniz kişilerin ortak özellikleri nelerdir? Geçenlerde yaptığım bir geribildirim çalışmasında bir arkadaşımız “Ben dürüst…

Details
Küçümseme neden tehlikelidir?

Küçümseme neden tehlikelidir?   BBC’nin İnsan Yüzü Belgeseli’ni seyrettiniz mi? Eğer hala seyretmediyseniz mutlaka seyretmenizi tavsiye ederim. Bu belgeselde  uzun zamandır çatışma yaşayan Eden&Mendy Kolk çiftinin hikâyesinden bahseder. Belgeselin çekildiği tarihte 8 yıldan bu yana evli olan bu çiftin aralarında bir türlü çözemedikleri sorunları vardır. Üç çocuk sahibi olan bu çift;  boşanmaya karar vermeden önce…

Details
Güçlü yönlere odaklanmak

Yılın sonuna gelirken bu sene daha da fark ettiğim ve uygulamaya geçirmek için ciddi anlamda çaba sarf ettim bir nevi bir felsefeden bahsedeceğim. Aslında Martin Seligman tarafından Amerika’da pozitif psikoloji kavramı olarak da ortaya koyulan yeni bir akım bu. Kısa bir açıklama yapmak gerekirse pozitif psikoloji Zayıf yönlere değil, güçlü yönlere odaklanan Güçlü yönlerden elde…

Details
Gülmek bir tercihtir…

Evimize temizliğe gelen 60 yaşlarında tatlı bir hanım var. Türk olmadığı için Türkçeye pek hakim değil. Ama insan diline elbette hakim. Güler yüzlü ve tatlı bir kadın. Önemli bir kusuru var. Bardağa hep boş tarafından bakıyor. Çok yakın arkadaşım olmadığından bu beni o denli etkilemiyor. Ama yardımcımızın yakın arkadaşı olduğundan bu durum ilişkilerine sekte vuruyor.…

Details
Eğitimci olmak istiyorum!

Bu cümleyi son zamanlarda çok duyuyorum. Hatta en son bireysel koçluğunu yaptığım bir arkadaşımdan duyunca bu konu hakkında yazmaya karar verdim. Bence eğitimci olmak dünyanın en güzel işi. Çünkü sürekli öğreniyorsunuz. Yeri gelmişken, bir yanlış anlaşılmayı düzeltmek isterim. Eğitim veren kişi, konunun en üst düzeyde uzmanı olmayabilir. Eğitimci eğitim verdiği konu hakkında en çok bilgiye…

Details
Duygulara liderlik etmek

En son ne zaman birine “ne hissediyorsun” diye sordunuz? Nerdeyse hiç sormuyoruz değil mi? “Nasılsın?” diye sorduğumuz soruya aldığımız cevap çok kötü olmadığı sürece de karşımızdakinin duygularını duymuyoruz. Yanılıyor muyum? Bize duygularımızı gizlememiz öğretildi çünkü. Genelleme yapmak değil amacım ama bu cümle 43 yaşında çok gezmiş, birçok insanla tanışmış, iş yapmış birinin deneyim paylaşımı diyelim.…

Details
Sesini değil, sözünü yükselt!

Geçenlerde sosyal medyada paylaştığım cümle bir hayli ilgi görünce sizlerle de paylaşmak istedim. Cümlenin sahibinin William Shakespeare olduğunu düşünürken, aynı söz  Mevlana Celaleddin-i Rumi olarak da karşıma çıkınca tereddüt etim. Ancak önemli olan cümlenin kendisi. “ Sesini değil, sözünü yükselt. Çiçekleri büyüten gök gürültüleri değil, yağmurlardır.” Kızımdan sıkça duyduğum ve nedenini bir türlü anlamadığım bir…

Details
Kimin seçtiği hayatı yaşıyoruz?

“Başka türlü bir şey benim istediğim, Ne ağaca benzer, ne de buluta benzer; Burası gibi değil gideceğim memleket, Denizi ayrı deniz, havası ayrı hava; Nerde gördüklerim, nerde o beklediğim kız Rengi başka, tadı başka.” CAN YÜCEL İnsan,  60’lı yaşlara geldiğinde kendine ne sorar henüz bilmiyorum. Ancak bu enerjim daim olursa kendime “daha ne yapabilirim? “dermişim…

Details
Cambazın dengesi

Küçükken sirkleri çok severdim. Bana göre; renkli, heyecan verici, gürültülü ama akıl alıcı yerlerdi. Kendimi ışıkların altında harika bir gösteri yaparken hayal ederdim. Kahramanlarımdan biri de; bu sirkte çalışıyordu. Olağanüstü yüksek ip üzerinde yürüyordu. Onun, tehlikeyle oluşturduğu bu aura ve ve güvenlik derdi olmadan hareket etmesi beni çılgına çeviriyordu. Bir yaz öğleden sonra, ertesi gün…

Details
Liderlik, gençlik ve duygusal zeka

Bu yazımda sizlerle “Liderlik, Gençlik ve Duygusal Zeka” üzerine bir paylaşımda bulunmak istiyorum. “Akıl yaşta değil baştadır” ne kadar güzel söylenmiş bir atasözüdür. Bu söz aslında, liderlik için de  geçerlidir. İyi bir lider olmak için yaşımızın ilerlemesine gerek yoktur. “İnsanları Anlamaya Çalışmak” ve “Onları Harekete Geçirecek” yolu bulabilmek  yeterlidir. Peter Drucker’a göre; “Yönetim, insanlara ilişkin…

Details
İş dünyasının çiftçi ve aslanları…

Bugün katıldığım uluslararası bir network organizasyonunda bu tabirden bahsedildi. “Avcılar vardır”  dedi Türkiye Başkanı… “Bu kişiler network edinmek için gittikleri yerlerde hemen kendilerini belli ederler. Tek dertleri o ortama girip, iş kapmaktır.  Girer, kart toplar ve uzaklaşırlar. Aynı ormandaki erkek aslan gibi, dişi avlar , o da yer… Hiçbir emek sarf etmeden para kazanma peşinde…

Details
Yaşam boyu öğrenenim..

Şenay Yavuz Görkem- Maltepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sosyolojide bir yöntem vardır.Boş bir sayfanın bir tarafına ‘Ben’ ve ” Ben değilim” ile başlayan 10 cümle yazılır. Örneğin; “ben bir kadınım” veya “ben bir doktorum” Bu cümlelerde kullandığınız sıfat ya da isimler ve bunları hangi sırayla tanımladığınız kimlik algınıza ilişkin önemli tüyolar verir. “Ben kadınım” cümlesi sizin…

Details
Kadınlar neden harita okuyamaz?

Erkekler Neden Dinlemez, Kadınlar Neden Harita Okuyamaz adlı kitap, iki cinsin aşk, seks, ilişkiler ve iş hayatına ne kadar farklı baktıklarını bilimsel olarak açıklıyor. Fiona: Selam canım hoşgeldin. Günün nasıl geçti? Mike: İyi. Fiona: Brian bana Peter Gosper ile yapacağınız şu büyük anlaşmanın sonuçlanacağını söylemişti. Nasıldı? Mike: İyi. Fiona: Buna sevindim. Adam çok zor bir…

Details
Hedefler ayakları olan düşlerdir…

Şu anda hayatınızdan ne kadar memnunsunuz? Sahip olduklarımıza alışma eğiliminizdeyizdir. Her zaman yapageldiğimiz ve her zaman işe yaramış olan aynı eski şeyleri yapar dururuz. Hayatımız rahat olabilir ama bizi rahatsız edip duran şöyle bir duygu olabilir. Şu anda hak ettiğim her şeye sahip miyim? Eğer ne istediğinizi bilmiyorsanız size sizden ne yapmanızı istediğini söyleyecek ve…

Details
Ağaç mı, orman mı?

Ormanda bir dolu ağaç varmış…Ağaçlar aralarında konuşurlarmış. Kiraz ağacı, “Beni eğimli ve yamaçlı yerlere yerleştirmeyin!Ben soğuktan hoşlanırım. Beni  yüksek yerlere ekin !” demiş… Çam ağacı gülmüş kiraz ağacını dinleyince; “Kış gelince bile ben ayakta kalırım da… Geri kalan zamanda bana iyi bakın!Güneş ışığını benden uzak tutarsanız; benim ayaklarım donar, ölür (köklerim) Kavak ağacı ; “Ay…

Details