CEO’lar İç İletişim Hakkında Ne Düşünüyor?

HARVARD BUSINESS REVIEW-BAŞAK TECER Dünyanın en prestijli Halkla İlişkiler Enstitülerinden biri sayılan CIPR’nin İç iletişim araştırma sonuçları üst yönetimin iç iletişim algısı hakkında kayda değer bilgiler veriyor. İç iletişimin kurumlardaki gerçek değeri ve verimliliğini saptamak için CIPR ekibi aslında 40 CEO ile görüşmeyi hedefledi. Ancak zaman kısıtlaması nedeniyle çalışmaya 14 CEO ve 89 iç iletişim uzmanını dahil…

Details
İş Yerinde Çatışmanın Bedeli Ağır. Peki Ne Yapmalı?

HARVARD BUSINESS REVIEW /BAŞAK TECER CPP tarafından yayımlanan İnsan Kaynakları Dünya Raporu kurumlarda çatışmanın maliyeti üzerine çarpıcı veriler sunuyor. 2018 yılı Mayıs ayında Avrupa ve Amerika’da yapılan araştırmaya tam gün çalışan 5 bin kişi katılmış. Bu rapora göre çalışanların yaklaşık yüzde  85’i işyerinde çatışmayla bir şekilde karşı karşıya kaldıklarını belirtmişler. Bu çalışanların yüzde 29’u ise çatışma durumuyla sık sık…

Details
Dijital ortamda daha etkin iletişim için öneriler

HARVARD BUSINESS REVIEW -BAŞAK TECER Sizce dünyada bir günde ortalama kaç adet e-posta gönderiliyordur? 294 milyar Facebook’ta 60 saniyede kaç yorum yapılıyordur? 510.000 civarında…. Peki Whats App’ta günde 55 milyar civarında mesaj gönderildiğini biliyor muydunuz? Milyarca mesajın, gereksiz enformasyonun içinde adeta boğuluyoruz…. Geçenlerde işe alım konusunda danışmanlık yapan bir profesyonelin Linked-in’deki bir gönderisi dikkatimi çekti.…

Details
Mesele Geribildirim Kültürü Oluşturmak

HARVARD BUSINESS REVIEW TÜRKİYE –BAŞAK TECER En son ne zaman çevrenizden biri size bir meydan okumada bulundu? Eski Google çalışanlarından Kim Scott Qualtrics X4 Europe 2018’deki  How to be Kick Ass Boss isimli konuşmasında yöneticisi Shelly’den bahsediyor ve şöyle diyor: “O söyleyene kadar konuşmalarımın her üç cümlesinde bir ‘mmm, mmm,mmm ‘ deyip durduğumun farkında bile…

Details
İşyerinde dalkvaukluk

HARVARD BUSINESS REVIEW TÜRKİYE-BAŞAK TECER Günümüzde bir kişisel zayıflık olarak algılanan dalkavukluk, Osmanlı İmparatorluğu Dönemi’nde çalışma yönetmeliği ve hatta fiyat tarifesi olan bir meslek sınıfıydı. Ve dalkavukların yüzüne vurmak, ona tokat atmak gibi aşağılayıcı birçok davranışın bedeli devlet tarafından belirleniyordu. Dalkavuk anlamına gelen İngilizcedeki ‘sycophant”’ kelimesi Antik Yunan’da ise daha çok ispiyoncu muhbir anlamında kullanılıyordu.…

Details
Sesinizi değil, sözünüzü yükseltin….

HARVARD BUSINESS REVIEW-BAŞAK TECER Muhabirlik hayatıma resmi olarak adım attığım ilk yer haftalık bir ekonomi dergisiydi. Henüz üniversitede öğrenciydim ve part-time olarak çalışıyordum. İlk haberimi yazıp derginin editörüne gönderdim. Yaklaşık yarım saat sonra editörüm odasından hızla çıktı ve elindeki kağıtları yüzüme savurarak bana bağırmaya başladı. Bu şekilde yazmaya devam edersen gazeteci olma hayalini rafa kaldırabilirsin!…

Details
İş Hayatında İstemli Körlük (Willfull Blindness)

HARVARD BUSINESS REVIEW TÜRKİYE- BAŞAK TECER Willfull Blindness aslında hukuksal bir terimdir. Kişilerin içine düştükleri yanlış bir eylemin sorumluluğundan veya hukuki sonuçlarından kurtulabilmek adına, kendilerini bilinçli olarak gerçeklerin farkına varamayacakları bir pozisyonda tutarak sorumsuz kalmaya çalışmaları durumudur. Willful Blindness: Why We Ignore the Obvious at Our Peril kitabının yazarı ve Willfull Blindness ( İstemli körlük) …

Details
İç İletişimin Başarısını Ölçmek İçin İpuçları

HARVARD BUSINESS REVIEW TÜRKİYE BAŞAK TECER İç iletişim hakkındaki ilk kitap Alex Heron tarafından 1943’te kaleme alınan Sharing Information With Employees idi. Ancak 80’li yıllara kadar bu konuda kayda değer çalışmalar ya da uygulamalar pek yoktu. Pazarlama ve gazetecilikteki ilerlemeler bu konunun gelişmesine büyük katkı sağladı. Durum böyle olsa da 80’lerin iç iletişim anlayışı çoğunlukla yukarıdan aşağıya…

Details
İletişime farklı bir bakış

HARVARD BUSINESS REVIEW TÜRKİYE- BAŞAK TECER Elinize bir steteskop alıp insanların kalbine dokunduğunuzda onların endişelerini, kaygılarını, üzüntü ve acılarını hissedebileceğinizi hayal edin.  Kalp aktivitenizin değişimlerinde çekilen EKG’nin duygusal iniş çıkışlarımızın da gösterebildiğini…Örneğin; kızgın bir yöneticimiz bize bağırarak konuştuğunda kalbimizde yarattığı duygusal fırtınaları kağıda dökebildiğimizi bir düşünün. Kalp atışımızın hızlanması, nefes alamaz hale gelişimiz ve ellerimizin…

Details
Sosyal Zekâ İş Hayatımızın Neresinde?

  HARVARD BUSINESS REVIEW TÜRKİYE BAŞAK TECER Son derece hedef odaklı, oldukça disiplinli ve azimli bir yöneticim vardı.  Onun olduğu departmanda hedefler mutlaka yakalanırdı. Ancak tek bir sorun vardı. Onunla çalışanlar en geç iki yıl içerisinde ayrılıyorlar ve o buna bir türlü anlam veremiyordu. İnsanlar hedefi yakalayıp para kazandıkları halde onu neden terk ediyorlardı? Güçlü…

Details
Birini İkna Edememenin 10 Nedeni

HARVARD BUSINESS REVIEW TÜRKİYE-BAŞAK TECER Medyada 20 yıla yakın reklam satış ve pazarlama alanlarında çalıştım. “Ne işle meşgulsün?” diye sorduklarında “özünde satışçıyım” derdim. Karşımdaki kişinin yüzü hafifçe asılır, gizliden gizliye bir küçümseme ifadesi suratına yayılır ve ardından şunu söylerdi: “Ay ben asla satışçı olamam.” Neden? “Benim ağzım hiç iyi laf yapmaz!” Sanırım bu cümle satış…

Details
Zaafiyet değil, ihtiyaç meselesi…

Bir eğitimde katılımcılardan biri sohbet arasında benim yöneticimin zaafları çok fazla Başak Hanım dedi… -Ne gibi? -Mesela her işe karışmak istiyor, her konuda söz sahibi olmak… -Her konuda derken? -Bana göre tabi . -Peki hangi konuda bir örnek verseniz? -Gönderilecek bir mailin içeriğine dahi karışabildiği oluyor. -Başka? -Benim haberim olmadı diye en ufacık konularda bile…

Details
Müşteri Odaklılık Mı, İnsan Odaklılık Mı?

  Harvard Business Review/ Başak Tecer Sene 2012, 12 yıldan bu yana üyesi olduğum dijital TV kanallarından birinden bir gün bir telefon aldım: “Annenizin vefatı nedeniyle iptal ettirdiğiniz üyeliğinizle ilgili receiver’ın kartını 1 hafta içinde bayilerimizden herhangi birine teslim etmezseniz cezai şartı olarak 365 TL ödemeniz gerekmektedir.” Şaşkın bir ses tonuyla cevap verdim. “Annemin evini acı…

Details
Doğru Soruları mı Soruyorsunuz?

HARVARD BUSINESS REVIEW-Başak Tecer Dinlemek kadar güçlü sorular sorabilmek de etkin bir iletişimci ve yönetici olmakta en kritik becerilerden biri. Gazetecilik eğitimi almış ve mesleğin içinde yirmi yıla yakın var olmuş biri olarak bana bugün ”Bu deneyim size ne kazandırdı?” diye sorsanız vereceğim ilk yanıt: Güçlü soru sormak, olur. Soru sormak, zihnimizin belli bir algoritmik…

Details
İkna Mühendislerinin 9 özelliği

1- Grupta olma istekliliği yüksek: Etkili iknacılar sosyalleşmeyi ve bulundukları ortama katılım göstermeyi severler. Grup içinde olma isteğinin artması, kişinin farklı kişilerin bakış açılarını duyma ve beden dilinden sözsüz sinyalleri alma becerisini de arttırır. Zira her bir yeni iletişim; beynimizde yeni nöron zincirlerinin oluşmasını, ilişki kurarken de birbirleriyle hızla bağlantı kurmasını sağlar. 2- Kendini tanıma:…

Details
Stratejik İç İletişim İçin 10 İpucu

1.Etkileşimi optimize edin. Mesajlarınızı her türlü hedef kitlenize erişecek şekilde farklı medyalar üzerinden verin. Mesajınız sadece e-mail veya afişlerde kalmasın. Kurum içinde konuşulan, davranışlarla gösterilen ve yaşanır hale getirin. 2. Kısa ve anlaşılır mesajlar verin. Verdiğiniz enformasyon hedef kitlenizin ihtiyaçlarına uygun şekilde tasarlanmış; kısa ve net olsun. Akılda kalmasını istediğiniz anahtar kelimelerinizi belirleyin. 3. Beş duyuya hitap…

Details
İletişime Sekte Vuran 6 Kritik Hata

Harvard Business Türkiye /Başak Tecer Bazen bazı davranışları düzeltebilmenin yolu hata haritamızı keşfetmekten geçer. Neyin nasıl iyi yapılacağını bilmemize rağmen hatalarımızı fark etmemek, öğrendiklerimizi hayata geçirmemizi de engeller. Zira alışkanlıklarımıza hızla dönme eğilimi taşırız. Nörobilimciler kişiliğin oluşumunu BBC İnsan Beyni Belgeseli’nde bir buğday tarlasına benzetiyor ve şöyle diyor:  “Çocuklar iyi ya da kötü bir deneyim…

Details
İç iletişiminiz stratejik mi?

  İç iletişiminiz stratejik mi? /Harvard Business Review -Başak Tecer Günlerden cuma ve mesai saatinin bitmesine çok az kalmıştı. Şirketimizde genel müdür değişikliği olacağını biliyorduk. Çünkü eski genel müdürümüz bir üst pozisyona terfi etmişti. Kimin yeni genel müdür olacağına da emindik. Genel müdürlük koltuğu için sürekli aynı isim konuşuluyordu. İnsan Kaynakları’ndan az önce gelen memo…

Details
İkna ve Liderlik

Başak Tecer/ Harvard Business Review Birçok yönetici ikna etmenin en önemli liderlik becerilerinden biri olduğunu düşünmüyor. Ama gerçek liderler bunu bilmekle kalmayıp, hem kişisel hem de profesyonel hayatlarında uyguluyor. Bu noktada aklıma, Steve Jobs’ın hayatını konu alan yönetmenliğini Joshua Michael Stern’in yaptığı Jobs filmi geliyor. Filmin başlangıç sahnesinde Jobs, 2001 yılında, Apple’ın büyük salonunda tüm ekibe iPod’u anlatıyor.…

Details
Hikâye Anlatan Liderler

Hikâye Anlatan Liderler Bu başlığı atarken kırk kere düşünmedim desem yalan olur. Zira ‘’bana hikaye anlatma deriz” ya anlatana inanmadığımız durumlarda. Ancak bu yazıdaki niyetim tam tersi. Size liderlikte hikâye anlatmanın gücünden bahsedeceğim. İngilizcede Story Telling olarak geçen konu, bir süredir ciddi olarak ilgimi çekiyordu ve bu konuda bir gün bir müşterimden masal anlatıcısı Judith Malika Liberman’ın TEDX…

Details
Şirketinizdeki Güç Dengesi

Şirketinizdeki Güç Dengesi Bozulduğunda Ne Yapmalısınız? “Lobby” kelimesi İngilizcede; “hol, koridor ve kulis” anlamına gelir. Amerika’da eskiden Temsilciler Meclisi ve Senato üyeleri kongre koridorlarında dolaşır ve buralarda “lobi” adı verilen bir grup meydana getirirlermiş. Buradaki amaç hükümetler tarafından verilen kararları etkilemekmiş. Peki, bu hükümet; bir kurum, bir şirket olduğunda “lobi” ne anlama geliyor? Yönetimin politikalarını…

Details
Doğru Söyleyeni Neden Dokuz Köyden Kovarlar?

Doğru Söyleyeni Neden Dokuz Köyden Kovarlar? TV 8’de yayınlanan Survivor Yarışması’nı seyrediyor musunuz? Sanırım eğitmen alışkanlığıyla ben yarışma programlarına bayılırım. Zira yarışmalar, insanların bilinçaltı mekanizmalarını, korkularını ve içgüdülerini gözlemlemek için büyük fırsatlar sunar. Yalan söyleyenleri nasıl anlarız diye sormuştu danışmanlık yaptığım bir firmada patron. Çok zor dedim. Ama insanlar neden yalan söylerler tanımlayabilirim. Bu bir buzdağı gibidir…

Details
Dinliyoruz da Nasıl?

Dinliyoruz da Nasıl? “Ben onu kast etmemiştim?”, “Ya da sen öyle demedin ki?” cümlelerini ne kadar sıklıkla duyuyoruz gün içinde? İletişim konusunda uzman olma yolunda emin adımlarla yürüyen biri olarak artık etrafımdakileri daha iyi duyduğumu söyleyebilirim. Çünkü işitmeyi bırakıp dinlemeye başlayalı çok oldu. Dinlemek ve işitmek iki farklı olgudur. İşitmek daha çok fizyolojiktir; dinlemek ise…

Details
Öfkenin Dayanılmaz Ağırlığı

Öfkenin Dayanılmaz Ağırlığı Bu makalemin konusu: Öfke. Çünkü eğitimlerimde en sık duyduğum duygu bu. Nasıl mı? Ekrana farklı duygu ve ruh hallerinden oluşan bir slayt açar ve katılımcılara gördükleri ilk üç kelimeyi seçmelerini isterim. Sonra üstünde sohbet ederiz beraber. Bu uygulamayı şimdiye kadar en az 500 kişiyle yapmışımdır. Fena bir rakam değil sanırım. Ve bakın…

Details
Empati mi? O da Ne?

Empati mi? O da Ne? Empati nerdeyse iş hayatının klişe laflarından biridir. Empati becerisine sahip olmak önemlidir falan, filan. Oysa ne yazık ki çok az kişi aslında empati kelimesinin gerçek anlamını bilir ve doğru yerde ve şekilde başkalarına empati gösterir. Sözcüğün kökeni eski Yunanca’ya dayanıyor ve hissetme ve acı duyma anlamına gelen patheía kelimesinden türemiş.…

Details
Nasıl Konuşalım ki İnsanlar Dinlesinler?

Nasıl Konuşalım ki İnsanlar Dinlesinler? Az önce bir telefon konuşması yaptım ve tabiri caiz ise başım şişti. Neden sizce? Çünkü konuşan kişi benim dinleyip, dinlemediğimle hiç ilgilenmiyordu ve tek derdi anlatmaktı. Nezaketen dinlemeye çalışsam da adeta nefes alamadığımı hissettim, üstelik iliklerime kadar. Sizce kimi dinlemek bir kabus olur? Benim ilk sıramda şikayet edenler geliyor. Yaşadıkları…

Details
İkna Mühendisliği

İKNA MÜHENDİSLİĞİ 2016 yılının sonuna yaklaşırken herkes harıl harıl bir sonraki yılın bütçelerini hazırlamakla meşgul. Belki de bütçeniz hazır. Şimdi de bu bütçeyi üst yönetime sunmanız ve onay almanız lazım. Nasıl ikna etmeli? Toplantıya hâlihazırda geç kaldınız. Görüşme için gittiğiniz plazadaki güvenlik görevlisi “Maalesef park yeri yok” dedi. Etrafta park edecek hiçbir yer yok. Felaket…

Details
Kurumunuz Sosyal Olarak Zeki mi?

Kurumunuz Sosyal Olarak Zeki mi? Sosyal zekadan bahsediyorum. Sağ beyinlerin revaçta olduğu bir yüzyıla girdiğimizin farkında olmak, bence kurumların en büyük ihtiyacı. Peki, nedir bu kurumsal sosyal zeka? Sosyal açıdan zeki bir firmada ne vardır, ne yoktur? Ortak değer ve inançlar: Şirketinizde tabelalara astığınız değerleri İK ve birkaç yöneticiyle birlikte mi belirlediniz? Yoksa tüm çalışanlarınızı…

Details
Kurumunuzun İletişim Dili

Kurumunuzun İletişim Dili İletişim tarzınız kurumunuzun performansını etkileyen en önemli unsurların başında geliyor. Ve bu tarzı belirleyen iki temel dinamik var: Güven ve iletişim becerisi. Bu ikisi arasındaki korelasyon da iletişim tarzımızı ortaya çıkıyor. İletişim tarzlarını şöyle sıralayabiliriz: Yok sayan: Bu iletişim tarzında taraflar arasında herhangi bir güven olmadığı gibi taraflarda iletişim becerisi de bulunmaz. Bu…

Details
Geribildirimin Stratejisi

Geribildirimin Stratejisi “Eleştiriye açık olmalıyız” cümlesini etrafımızda birçok kişiden duymuşuzdur. Oysa eleştiri, teknik olarak bir yorumdur ve kişisel bakış açısına dayalı olduğu için de kişide bir farkındalık yaratmaz. Sizlerle bazı cümleler paylaşacağım. Okuduğunuzda hangisi kulağa daha anlamlı gelecek bir bakın. “Seninle çalışmak çok keyifli.” “Seninle çalışırken gösterdiğin işbirlikçi ve çözüm odaklı yaklaşımların, tecrübe ve bilgini…

Details
Huyuna Göre Geribildirim

Huyuna Göre Geribildirim Kurum içinde iletişimi ve performansı arttırmada geribildirim vermenin önemi konusunda sanırım herkes hem fikirdir. Geribildirimi verirken kullandığımız teknikler bir yana, farklı kişilere, farklı geribildirim yaklaşımı da getirmek gerekiyor. Sizlere gerek yöneticilik yaptığım dönem, gerekse danışmanlık tecrübem boyunca sıklıkla kullandığım bir yöntemden bahsedeceğim. NLP’de (Neuro Linguistic Programming) meta programlar olarak da geçen, beynimizin bir nevi yazılımları…

Details
Takım Olmak Neden Bu Kadar Zor?

Takım Olmak Neden Bu Kadar Zor? İçinizden değil diyorsanız, takım olduğunu hisseden mutlu azınlıktan olduğunuzu söyleyebilirim. Zira çeyrek asırı bulan iş hayatım bana, takım olmanın aslında ne denli zor olduğunu öğretti. İşim gereği profesyonellerle yaptığım saha çalışmaları ve eğitim ortamlarında söz hakkı verdiğimde kişilerin dile getirdikleri söylemler de bu deneyimimi pekiştirdi. Takım çalışmasının engellerinden biraz…

Details
Çatışabiliyor musunuz?

Çatışabiliyor musunuz? Bir eğitmen ve danışman olarak bu yazıma ilham veren şey; kurumlarda sıklıkla fark ettiğim ve sonu bir yere varmayan çatışmaların varlığına dair gözlemlerim. Kısır döngü diye tabir ettiğimiz, negatif duyguların anlamsızca ve enerji yok edecek şekilde yükseldiği iletişim beceriksizliği. Çatışmayı kavga ile karıştıran,  anlamlı bir sonuç üretme niyetinden ve amacından son derece uzak…

Details
Takdir Etmek Bu Kadar Zor mu?

Takdir Etmek Bu Kadar Zor mu? Kendinizi bazen takdir edilme ihtiyacı içerisinde bulduğunuz oluyor mu? Siz elinizden gelenin en iyisini yaptığınız ve harika işler çıkardığınız halde? İç referansı yüksek biri olarak, yani kendi iç tatminimi bir işi iyi yapmakta öncelik almama rağmen, zaman zaman bunun yeterli olmadığını görüyor ve hissediyorum. Zira her insan gibi benim…

Details
Ya kimse, sizi anlamıyorsa?..

Beni kimse anlamıyor dedi. Kim? diye sordum. Hiç kimse dedi. Peki seni hiçbir zaman hiçbir konuda kimse anlamadı. Bana bunu mu söylüyorsun? Yok canım elbette o kadar da değil dedi. Peki seni kimler hangi konuda anlamıştı? Annem mesela dedi. Sesimin tınısından ne hissettiğimi ne düşündüğümü anlar. Başka? En yakın arkadaşım dedi. Başka? Bazen yeni tanıştığım…

Details
İnsanlar neden susar?

İNSANLAR NEDEN SUSAR?  Harvard Business Review  Başak Tecer  Susmak, insanoğlunun çok sık gösterdiği bir davranış  sayılmaz bence. Genelde konuşmayı severiz. Ve susmayı sanki bir yenilgi ve sessiz bir kabulleniş gibi görürüz toplum olarak. Yanılıyor muyum? Susmaktan kastım;  çevremizde gerçekleşen olaylara karşı sessiz kalmayı tercih etmek ya da buna kendini mecbur hissetmek olduğu gibi aynı zamanda…

Details
İnsanlar patronlarını terk eder!

İnsanlar şirketleri değil, patronlarını terk eder! Yazar: Janine Schindler  Unutmayın ki bugünün dünyasında başarı, bireylerin tek başına gerçekleştirdiği performansa değil, liderlik ettikleri kişilerden aldığını bütünsel performansa dayalıdır. Peki ya insanların, birlikte çalıştıkları insanlar sayesinde ekstra yol katettiği bir ortam yaratmak için bugün siz ne yapıyorsunuz? Liderlik ettiğiniz kişilerden istediğiniz sonuçları alabildiğiniz bir ortam yaratmak için…

Details
Çok konuşuyoruz…

O kadar çok konuşuyoruz ki her yer gürültü içerisinde… Ben, ben nidaları arasında kayboluyoruz. Her kafadan bir ses çıkıyor ve herkes her şeyi biliyor sanki… Üstelik bizi dinlemediklerinde de sesi açıyoruz, sonuna kadar… Gürültüler arasında dolaşıyor ve sonra da içimizden konuşuyoruz. Ama neredeyse hiç susmuyoruz. Bir kısmımız da hiç konuşmuyor sanki. Onların iç sesleri  ne…

Details
İkna becerisi kuvvetli kişilerin 15 alışkanlığı

İster patronunuzu yeni projenize kaynak bulması için, ister anaokulu çağındaki çocuğunuzu tuvaleti kullandıktan sonra temizlik alışkanlıklarını edinmesi için ikna ediyor olun, ikna sizi başarıya ve mutluluğa götürecek en etkili araçlardan biridir. İkna becerisi kuvvetli olan insanların, kendi düşünme şekillerine sıcak bakmanızı sağlamak gibi esrarengiz bir yetenekleri vardır. Peki ya bu kişilerin gizli silahları nedir? İkna…

Details
Yaşam, siyah beyaz bir film değildir..

Yaşam, siyah beyaz bir film değildir… Bu yazımda hayatımızın en büyük ve yanıltıcı mitlerinden biri olan “ Ya hep, ya hiç” mantığından bahsedeceğim. Gençliğimde farkında olmadan kendime yaşam felsefesi olarak seçtiğim ya hep, ya hiç mitimin aslında;  dünyaya siyah ya da beyaz gözlüğünden bakma hatası olduğunu fark ettim. Bu mitin; duygusal zeka konusunda yaptığım araştırmalarda…

Details
Kime güvenebiliriz?

Sağlıklı bir ilişkinin en temel unsurlarından biri güvendir. Güven değeri üzerine kurulmayan bir ilişki zaman içinde mutlaka çatırdar. Peki nedir bu güven? Eğitimlerde sıkça sorduğum bir sorudur: Sizin için güven ne demektir? Şimdi size soruyorum: Sizin için güven ne demektir? Hayatınızda güvendiğiniz kişilerin ortak özellikleri nelerdir? Geçenlerde yaptığım bir geribildirim çalışmasında bir arkadaşımız “Ben dürüst…

Details
Küçümseme neden tehlikelidir?

Küçümseme neden tehlikelidir?   BBC’nin İnsan Yüzü Belgeseli’ni seyrettiniz mi? Eğer hala seyretmediyseniz mutlaka seyretmenizi tavsiye ederim. Bu belgeselde  uzun zamandır çatışma yaşayan Eden&Mendy Kolk çiftinin hikâyesinden bahseder. Belgeselin çekildiği tarihte 8 yıldan bu yana evli olan bu çiftin aralarında bir türlü çözemedikleri sorunları vardır. Üç çocuk sahibi olan bu çift;  boşanmaya karar vermeden önce…

Details
Müşteri odak mı?

Müşteri odaklılıkta yapılan kritik hatalardan bahsetmek istiyorum. Müşteri odaklılık konusu son yılların en önemli gündemlerinden birisi olsa da, bu konuda kurumların genel olarak ya bir stratejileri yok ya da yanlış. Bu konuda verilen eğitim programları, yönetsel ve liderlik yetkinliklerinin düşüklüğü veya yanlış insan kaynakları politikaları nedeniyle çalışanlar tarafından içselleştirilemiyor. Öncelikle müşteri odaklılık kavramına iki boyuttan…

Details
Güçlü yönlere odaklanmak

Yılın sonuna gelirken bu sene daha da fark ettiğim ve uygulamaya geçirmek için ciddi anlamda çaba sarf ettim bir nevi bir felsefeden bahsedeceğim. Aslında Martin Seligman tarafından Amerika’da pozitif psikoloji kavramı olarak da ortaya koyulan yeni bir akım bu. Kısa bir açıklama yapmak gerekirse pozitif psikoloji Zayıf yönlere değil, güçlü yönlere odaklanan Güçlü yönlerden elde…

Details
Gülmek bir tercihtir…

Evimize temizliğe gelen 60 yaşlarında tatlı bir hanım var. Türk olmadığı için Türkçeye pek hakim değil. Ama insan diline elbette hakim. Güler yüzlü ve tatlı bir kadın. Önemli bir kusuru var. Bardağa hep boş tarafından bakıyor. Çok yakın arkadaşım olmadığından bu beni o denli etkilemiyor. Ama yardımcımızın yakın arkadaşı olduğundan bu durum ilişkilerine sekte vuruyor.…

Details
Duygulara liderlik etmek

En son ne zaman birine “ne hissediyorsun” diye sordunuz? Nerdeyse hiç sormuyoruz değil mi? “Nasılsın?” diye sorduğumuz soruya aldığımız cevap çok kötü olmadığı sürece de karşımızdakinin duygularını duymuyoruz. Yanılıyor muyum? Bize duygularımızı gizlememiz öğretildi çünkü. Genelleme yapmak değil amacım ama bu cümle 43 yaşında çok gezmiş, birçok insanla tanışmış, iş yapmış birinin deneyim paylaşımı diyelim.…

Details
Sesini değil, sözünü yükselt!

Geçenlerde sosyal medyada paylaştığım cümle bir hayli ilgi görünce sizlerle de paylaşmak istedim. Cümlenin sahibinin William Shakespeare olduğunu düşünürken, aynı söz  Mevlana Celaleddin-i Rumi olarak da karşıma çıkınca tereddüt etim. Ancak önemli olan cümlenin kendisi. “ Sesini değil, sözünü yükselt. Çiçekleri büyüten gök gürültüleri değil, yağmurlardır.” Kızımdan sıkça duyduğum ve nedenini bir türlü anlamadığım bir…

Details
180 milyon dolarlık gitar

180 MİLYON DOLARLIK GİTAR Mutsuz müşterinin maliyeti nedir? Bu konuda en sık atıf yapılan araştırma TARP’ın yaptığı araştırmadır: Her 10 mutsuz müşteriden sadece biri size mutsuzluğunu dile getirir. Ama her mutsuz müşteri en az 10 kişiye, o 10 kişi de en az 5 kişiye anlatır. Araştırma 1999 yılında yapıldı. O tarihlerde gelişmiş ülkelerde internet kullanım…

Details
Takım çalışması mucizesi

John Maxwell’den bir makale, anlam çevirisi yapılmıştır. “Harika bir takımın gücünü kullanın, mümkün olduğunu anladığınızda hayal ettiğinizin üzerinde şeyler başaracaksınız.” 27 yıldan daha uzun bir süre önce, bir Amerikan Kolej takımı bahislerde yenilemez görülen, favori Sovyet takımını yendi ve bunun üzerinden çok geçmeden 1980 Kış Olimpiyatlarında altın madalyayı kazandı. Sports Illıstrated takımın altın madalyaya koşması…

Details
Etkin iletişimcilerin 5 alışkanlığı

Performansım E-Dergi’de her ay, yurtdışından takip ettiğimiz bir makale, bir uygulama ya da uluslararası trendleri sizin için okuyor ve yorumluyoruz. Birebir çeviri yapmaktan ziyade aslında anlam üzerinde durarak hazırladığımız bu makale, ekim sayımızda yer aldı. Kaçırmış olanlar için sitemizde de yayınlıyoruz. KAYNAK : FORBES MAGAZINE/Susan Tardanico Etkin iletişimcilerin 5 alışkanlığı   Büyük liderlerin iyi bir…

Details
Farklı roller iletişim kurma şeklimizi nasıl belirliyor?

  “Bir koçun rolü kişilerin gerçekten arzu ettikleri sonuçlara ulaşabilmeleri için gerekli kapasitelerini sürekli geliştirmek üzere kişiler ve gruplararası ilişkiler yaratmaktır. Robert Hargrove Bir koç danışanıyla nasıl iletişim kurar? Mentorun iletişim kurma şekli nasıldır? Peki bir yöneticinin astlarıyla iletişim kurma şekli nasıldır? Bu üç farklı rol bizi etkileşimlerimizde nasıl farklılaştırır? Bunların cevabını vermek için önce…

Details
Liderlik, gençlik ve duygusal zeka

Bu yazımda sizlerle “Liderlik, Gençlik ve Duygusal Zeka” üzerine bir paylaşımda bulunmak istiyorum. “Akıl yaşta değil baştadır” ne kadar güzel söylenmiş bir atasözüdür. Bu söz aslında, liderlik için de  geçerlidir. İyi bir lider olmak için yaşımızın ilerlemesine gerek yoktur. “İnsanları Anlamaya Çalışmak” ve “Onları Harekete Geçirecek” yolu bulabilmek  yeterlidir. Peter Drucker’a göre; “Yönetim, insanlara ilişkin…

Details